Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2011. Augusztus 27. 14:29, szombat | Kék hírek
Forrás: HírTV

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

A közmunkásokból élnek az uzsorások Jászapátiban, a Szolnok megyei településen közvetlenül legalább 80 ember érintett, sokan már a házukat is elveszítették.

A polgármester szerint bár az utóbbi időben a rendőrség három bűnöző családra már lecsapott, a településen még mindig tevékenykednek uzsorások, akik fizetéskor sokszor már az ajtóban várják a helyi közmunkaprogramban dolgozókat.

Közmunkások tisztítják a főteret Jászapátin, a 10 ezer fős településen jelenleg 130-an ebből élnek. Csakhogy a közmunkáért kapott minimálbér gyakran nem a családi kasszába, hanem egyből az uzsorások zsebébe vándorol. A közmunkások azt mondják, még csak nem is hallottak erről, és mások sem szívesen beszélnek az uzsorásokról, mert ők is a városban laknak.

„Konkrétumot hall az ember, de nem mondja. Ez mindenhol így van szerintem” - mondta a hírTV-nek egy helyi férfi. Egy jászapáti asszony szerint jelen van a településen az uzsora, amivel inkább a kisebbséget célozzák meg, akik rászorulnak a jövedelemre.

Pócs János polgármester szerint azok a személyek, akiknek napi érintettségük van, vagy a lakásukat elveszítették, 60-80 fő. A városvezető azt mondja, súlyos a helyzet. A helyi közmunkaprogram fenntartása évente 100 millió forintba kerül, márpedig szerinte ebben a formában nincs értelme.

- 100 millió forintot nem azért tesz az állam és az önkormányzat ebbe a közmunkaprogramba, hogy uzsorások kezébe folyjon. Hogyha ők nem értik meg ennek a jelentőségét, ezzel a programot kockáztatják, és azt, hogy nekik a következő időszakban ilyen formában legalábbis fog-e működni a közmunkaprogram - mondta a hírTV-nek Pócs János, Jászapáti fideszes polgármestere.

Pócs szerint a megoldást az uzsoratevékenység büntetésének szigorítása jelentheti, a településen pedig bevezetik az úgynevezett Patrióta-kártyát, ami szabadon választható, és kedvezményekre jogosítja használóját a helyi élelmiszerboltokban. (rá)

hírTV

Címkék: uzsorás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 05:00, hétfő | Kék hírek

Letartóztatták a Máriabesnyőn talált csecsemő anyját

Letartóztatta az illetékes bíróság vasárnap azt a nőt, akit emberölés kísérletével gyanúsítanak, mert magára hagyta csecsemőjét Máriabesnyőn - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2019. Április 20. 18:01, szombat | Kék hírek

Súlyos sérüléssel zárult a fűnyírás

A siófoki rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy somogydöröcskei férfit.

2019. Április 20. 09:53, szombat | Kék hírek

Halálos baleset történt Nagykőrös és Cegléd között

Két autó karambolozott a 441-es úton, a balesetben egy ember meghalt - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel az MTI-t.

2019. Április 19. 14:51, péntek | Kék hírek

Kétmilliónyi droggal kapták el a dílernőt

A józsefvárosi nyomozók elfogták azt a nőt, aki lakásában kábítószert árult. A rendőrök kábítószer-kereső kutya segítségével többek között fél kilogramm marihuánát találtak a lakásban.