Városlista
2019. március 20, szerda - Klaudia, Alexandra

Hírek

2018. Június 06. 15:07, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Egy vándorló medvét keresnek Tiszaalpáron

Egy vándorló medvét keresnek Tiszaalpáron

Ma (június 6-án) délelőtt Tiszaalpáron, a Zárdatemplom közelében medvét kerestek a természetőrök.

Nagy meglepetést okozott az Alföldön az a barna medve, amely napok óta járja a vidéket. A vadállat vélhetően a Bükki Nemzeti Park területéről tévedt a Kiskunságba. Újságírónk információi szerint már napok óta próbálják elfogni a medvét, lakossági bejelentések alapján kezdték keresni a szakemberek, Koncséron majdnem sikerrel is jártak. A kocséri polgármester szerint a mackó bement egy tanyára, és egy autóst is megállított. A szem elől tévesztett állatot legutóbb Tiszaalpáron látták. A falu külterületén, a Zárdatemplom környékén nagy erőkkel keresték kedden este és éjszaka, illetve szerdán is a természetvédelmi őrök. A helyszínen munkatársunknak elmondták, hogy éjszaka sikerült hőkamerás felvételt készíteni az állatról, sőt medveszőrt és medveürüléket is találtak, de a medve olyan jól elrejtőzött, hogy nem sikerült a nyomára bukkanni. Információink szerint altató lövedékkel szerették volna elkábítani, hogy visszaszállíthassák eredeti élőhelyére. Bár több hírportálon is megjelent, hogy szerda délelőtt elfogták a barna medvét, információink szerint eddig még nem sikerült.

Valószínű ez a medve az az állat lehet, amelyik már számos település határában feltűnt a napokban. Mint azt a szoljon.hu megírta, hétfőn reggel négy óra után egyik olvasójuk medvét látott Abonyban, a Batthyány utcában.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint Nógrád és Heves megyében is voltak medveészlelések az elmúlt napokban. Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony térségében észleltek barna medvét. Füzesabony belterületén is megfigyelték, ahol nagy volt a riadalom, kárt viszont nem okozott az állat. Június elsején az igazgatóság azt nyilatkozta, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan vizsgálják és rögzítik a helyszíni nyomokat.

„A szokatlan aktivitás egybeesik a medvék nyár eleji párkeresési és a fiatal példányok territórium keresési időszakával, amely során nagy távolságokat tesznek meg.”

A barna medve a legnagyobb termetű emlős fajunk: általában 100-340 kilót nyom, de ritkán elérheti a 450 kilogrammos súlyt is. A kifejlett egyedek hossza két méter körüli. Alapvetően magányos állat, és territoriális magatartást mutat. A bocsok az elválasztás után a következő tavaszig általában anyjukkal maradnak. Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének.

A barna medve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, a rovarokat, kis- és a nagyobb termetű emlősöket is, de a dögöt sem veti meg. A barna medve bármelyik napszakban aktív lehet, mégis leggyakrabban reggel és este táplálkozik. A nap fennmaradó részét vackában tölti. Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesz. Téli nyugalmi időszakára jellemző, hogy nem alszik valódi téli álmot, gyakran felébred.

A MEDVÉVEL KAPCSOLATOS KONFLIKTUSHELYZETEK KEZELÉSE

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik. A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a következő összefoglalót adta ki a témában:

Személyi védelem

 • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
 • Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
 • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
 • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
 • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
 • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
 • Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

(Forrás: BAON)

Címkék: medve

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 20. 11:21, szerda | Helyi

Méltó módon újul meg az Ótemplom környezete

Különleges, a városunk egyik legszebb műemlékéhez méltó módon újul meg az Ótemplom környezete.

2019. Március 20. 11:05, szerda | Helyi

Hamarosan permetezik a platán- és hársfákat

Értesítjük a Tisztelt lakosságot, hogy a platán és hársfák lemosó permetezésének várható időpontja 2019. március 26.

2019. Március 20. 09:08, szerda | Helyi

Naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát gyűjthetünk

Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.

2019. Március 20. 08:58, szerda | Helyi

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Idén ősztől már nem a pontos idő, hanem a tényleges fényviszonyok határozzák meg Félegyházán, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás: amikor sötétedni kezd, a lámpák felgyúlnak.