Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Október 03. 15:55, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Egy ló lovas nélkül is ló…

Egy ló lovas nélkül is ló…

…de a lovas ló nélkül csak egy egyszerű ember.

Ma (szeptember 3-án) a Vasas Sporttelepen nyílt lovasnap keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők a fenséges, sörényes állatokkal.

Ezeknek a bölcs, patás állatoknak élete történelmünk során egybefonódott a miénkkel. Hétezer évvel ezelőtt a mai Mongólia területén élő emberek háziasították a lovat: rénszarvasok pótlására fogták be a vadlovakat, hátaslónak és igavonónak használták.

A ló dolga az ember mellett alig változott az évezredek során. Az ember munkára fogta és utazott rajta. Csak az utóbbi pár száz évben, a lóversenyek és a lovasjátékok elterjedésével lett újabb feladata.
Az ember a föld különböző tájain honos fajtákat háziasította, hogy az elvégezendő feladatra a legalkalmasabbat tudja felnevelni. A különböző célra különböző lófajták váltak be. Így például mezőgazdasági munkára a nálunk muraközinek nevezett robosztus erőgépszerűek, lóversenyeken az angol telivérek, katonaságnál a porosz lovak.
Ma már tenyésztenek nagyon szép, kis termetű törpelovakat kizárólag hobbiból, vagy azért, mert jól mutatnak az udvaron.

A mai rendezvény célja a ló és a lovassport népszerűsítése volt és a szervezőknek, támogatóknak köszönhetően díjmentesen lehetett látogatni. A kocsikázás és lovagoltatás mellett komoly verseny folyt a jól megépített akadálypályán. Lovasok és lovaskocsisok méretteték meg magukat több kategóriában, melynek eredményeiről a későbbiek folyamán számolunk be.
Addig is tekintsék meg cikkünk végén az eseményről készült fotógalériát.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.