Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2018. Október 06. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Egy-egy káprázatos pillanatkép mögött néha hosszú órák munkája áll

Egy-egy káprázatos pillanatkép mögött néha hosszú órák munkája áll

Kiss-Czakó Imrének, a Wesel Hugo Fotókör vezetőjének a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban október 3-án nyílt kiállítása.

Doroghy Zsuzsanna és Vigh Csaba gitárzenével aláfestett énekes produkcióját követően a tárlatot dr. Ónodi Izabella, a Művelődési és Szociális Bizottság elnöke e gondolatokkal nyitotta meg:

Kinek mit jelent a szülőföld? Valakinek egy kontinenst, valaki egy országra gondol, sok ember jellegzetes épületeket lát maga előtt. A természetvédő azonban rögtön a növények és állatok színes kavalkádjával jellemezné saját szülőföldjét. Kiss-Czakó Imre életében három szerelem is megfér egymás mellett. Gyönyörű családja, az őt nap mint nap körülvevő Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos állat- és növényvilága, a fotózás iránti megszállottsága egyaránt része ennek a szerelemnek. Szerencsés emberként mindennapjait kitölti ez a három szerelem, azonban a nemzeti park rejtelmeit, a megismételhetetlent, az emberi szem számára nem is látható pillanatokat a fejlett fotótechnika segítségével számunkra is láthatóvá tudja tenni.

Az október 31-ig megtekinthető tárlaton Kiskunfélegyháza és környékének természeti értékei elevenednek meg. A kiállított 29 képen jórészt madarak láthatók, de megjelenik egy-egy tájkép és természetesen a növények sem maradhatnak ki az Alföld kincseinek fotógráfián megörökített tárházából.

A képek születéséről magát a kiállítót kérdeztük, aki elárulta, hogy nagyon sokféleképpen lehet fotót készíteni a természetben. Van, amikor szerencséje van a fotósnak és elkap egy-egy pillanatot, de van olyan, hogy hosszú órákig, vagy napokig kell lesben állni a megfelelő időzítésért. Régebben még lest is épített magának, de feleségétől, 6 éves kislányától Rozáliától és 4 éves kisfiától Gergőtől nem szeretné elvenni ezt az időt, így inkább akkor sétál ki a terepre, ha ideje engedi, de leginkább napkelte előtt. Megfigyeli az állatok szokásait és ez alapján dönt a fotó időpontjának betájolásáról.

- Ismerni kell a fotózni kívánt állatot. Tudunk kell, hogy mikor a legaktívabbak. Ez általában a kora reggeli órákat jelenti. A növényekről pedig azt kell tudni, hogy mikor virágzik, mert akkor érdemes lencsevégre kapni – magyarázta a fotós.

Kiss-Czakó Imrének idén szeptember 29-én Lengyelországban is nyílt kiállítása, melynek témája noha nem csak Kiskunfélegyháza és környékére korlátozódik, de az Alföldhöz hű maradt és szépséges kincseit saját szemszögéből mutatja be az érdeklődőknek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.