Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Október 07. 12:45, vasárnap | Helyi
Forrás: BAON

Díszkivilágítást kap a félegyházi díszkút

Díszkivilágítást kap a félegyházi díszkút

Az emlékmű felújításáról legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete.

Jövő nyárra megújul a félegyháziak által közkedvelt találkozóhely, a Miénk itt a tér kulturális fesztivál központi helyszíne a Centenáriumi díszkút és környéke, a Petőfi téren - adta hírül a BAON internetes hírportál. Az emlékmű felújításáról legutóbbi ülésén döntött a város képviselő-testülete. A városatyák egyhangú szavazattal támogatták a díszkút felújítását, melyre 43 millió forintot biztosítanak a jövő évi költségvetés terhére.

A Petőfi téren lévő patinás, Centenáriumi díszkút 1949-ben készült, az 1848-as forradalom évfordulójának tiszteletére. Az emlékművet Nánási Sándor okleveles építészmérnök tervei alapján id. Bozóki István műkő- és betonelem-­előregyártó mester készítette – olvasható az előterjesztésben. Az elmúlt évtizedekben azonban a műkőből készült szökőkút jelentősen elhasználódott, szétfagyott, jelen állapotában balesetveszélyes, így felújítása, restaurálása mindenképpen indokolt.

Mivel hamarosan elkezdődik a városközpont rehabilitációja, a díszkút felújítását is célszerű ezzel egy időben megvalósítani. A Zöld város projekt kivitelezési munkái, főként a burkolatépítés érinti a díszkút alapozását is, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy a két munkát összehangolva valósítják meg. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a Centenáriumi díszkutat a teljes mértékig fagyálló, vulkanikus, természetes gránit kőzetből építik meg. Ez a típusú gránit biztosítja ugyanis az algásodás és elszíneződés veszélyének elkerülését, könnyen tisztítható, akár maró hatású vegyszerekkel is, így karbantartása egyszerűbbé válik. A díszkút működtetéséhez vízvisszaforgató-rendszert is kiépítenek, sőt díszkivilágítást is kap.

Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.