Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Február 28. 14:12, csütörtök | Helyi
Forrás: Görög Mariann

Díjazták a „kertmentőket”

Díjazták a „kertmentőket”

A 2018-as Ments meg egy kertet program díjátadóján vett részt a Mezgé kertmentő csapata melyet idén Budapesten a Vajdahunyad várában a Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében rendeztek meg.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és tanárai már harmadik éve vesznek, részt a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt Ments meg egy kertet programban.

A korábbi években megkezdett munkálatokat 2018-ban is folytatták a diákok a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti Idősek Otthonának kertjében. A már meglévő fűszernövények mellett paprika palántákat ültettek, cékla és cukkini magot vetettek. Díszítő növényként napraforgó magot vetettek és bársonyka palántákat ültettek. A megtermelt fűszernövényeket és zöldségeket az idősek otthona konyhája használta fel alapanyagként, de került az iskola diákjainak asztalára is belőle, nemcsak étkezésre, hanem a különféle rendezvények kiállítási darabjaiként is megcsodálhatták őket a nézelődők.

A majd 200 négyzetméteres terület folyamatos növényápolási munkát igényel úgy, mint gyomirtás, öntözés, növényvédelem. Mivel a program teljesen kert és természetbarát ezért vegyszereket nem alkalmazhattak a kert gondozása során a gyomirtást kapálással oldották meg a kártevők ellen pedig a bogarak összegyűjtésével tudtak védekezni – számolt be lapunknak Görög Mariann tanárnő, aki a diákoknak minden segítséget megadott, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni.

A diákok délutánonként és a nyári szünetben is tevékenykedtek. A kert aktuális állapotáról minden hónapban egy képes beszámolót kellett készíteniük és ezt e-mailben elküldeni a minisztériumba ahol minden évben díjazzák a programban résztvevő iskolákat. Idén a programban végzett jó munkáért az iskola elismerő oklevelet kapott.

Az elismerést február 27-én a Vajdahunyad várában vehették át a kertszépítő diákok és tanáruk Görög Mariann az Agrárminisztérium képviseletében László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól, valamint Kovács Szilviától Karcag város alpolgármesterétől, “A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program programigazgatójától.

A kertszépítő diákok: Becsei Dávid, Kerepi Roland, Süveges Sándor, Bokor Zoé.
Segítő tanár: Görög Mariann

(Fotók forrása: Görög Mariann, címlapfotó:alegszebbkonyhakertek.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

Alkalmazásra kerülő permetezőszer: Cuproxat FW

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).