Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 05. 12:40, kedd | Kék hírek
Forrás: MTI

Debreceni Ítélőtábla: új eljárás a határrendészeti vesztegetők ügyében

Debreceni Ítélőtábla: új eljárás a határrendészeti vesztegetők ügyében

Új eljárásra kötelezte a Nyíregyházi Törvényszéket kedden a Debreceni Ítélőtábla egy határrendész vesztegetésével próbálkozó ukrán állampolgár és magyar segítője ügyében - közölte Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

A vádirat szerint 2011 decemberében ismeretlen személyek megkeresték az elsőrendű vádlott K. János ukrán állampolgárt, és arra érték, segítsen nekik abban, hogy felvehessék a kapcsolatot egy a záhonyi határrendészeti kirendeltségen dolgozó hivatalos személlyel, aki egy adott napon biztosítaná, hogy egy mikrobusz Ukrajnába ellenőrzés nélkül hajthasson át. A mikrobuszban lopott gépjárműalkatrészek voltak, s motoronként 100 eurót helyeztek kilátásba a hivatalos személynek.
K. János felkérte a másodrendű vádlottat - aki sok, a záhonyi határrendészeti kirendeltségen dolgozót ismer -, hogy segítsen a hivatalos személy felkutatásában. A nő felhívta egy aznap nem dolgozó rendőr törzsőrmester ismerősét, hogy ő vagy más, szolgálatban lévő kollégája segítsen abban, hogy ne ellenőrizzék a mikrobuszt. Közölte vele a busz rendszámát, illetve hogy a benne utazók útlevelének ellenőrzésétől is el lehet tekinteni. A nő megkapta K. Jánostól a közreműködésért ígért 50 eurót.
A rendőr törzsőrmester még aznap tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Záhonyi Határrendészet Kirendeltségének vezetőjét, ő pedig intézkedett az érkező jármű feltartóztatásáról.
Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék 2012 novemberében K. János elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett vesztegetés bűntette miatt egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A másodrendű vádlottat vesztegetés bűntette miatt szintén egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Utóbbi esetében a bíróság 50 euró vagyonelkobzást rendelt el.
Az ítélet ellen K. János és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ügyész az ítéletet mindkét vádlott esetében tudomásul vette.
A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa kedden hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatására utasította a Nyíregyházi Törvényszéket. Az ítélőtábla álláspontja szerint ugyanis az elsőfokú bíróság alapvető eljárási szabályt sértett azzal, hogy nem vett igénybe tolmácsot az ügy tárgyalásakor.
Bár a vádlott ukrán állampolgárként beszéli a magyar nyelvet, de mint mondta, nehézkesen ír és olvas magyarul. A magyar nyelv ismeretének hiánya miatt senkit nem érhet hátrány a bíróságon - indokolta az ítéletet Balla Lajos.
Az ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú határozat több vonatkozásban is megalapozatlan. A bíróság nem derítette fel a tanúvallomások ellentmondásait sem. A keddi végzés szerint a megismételt eljárást az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell lefolytatnia - ismertette Fórizs Ildikó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön