Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Szeptember 02. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Csökkenhet a családok jelzáloghitele: itt vannak a részletek

Csökkenhet a családok jelzáloghitele: itt vannak a részletek

Most már biztos: 1-1 millió forinttal csökkenthetik a jelzáloghitel-tartozásukat a családok januártól.

Erről döntött szerdán a kormány. A támogatás a harmadik és a további gyerekek után igényelhető majd január 1-jétől, és érvényes lesz a családok ezután felvett hiteleire is. A kormány 17 milliárdos kiadással számol jövőre – a témában Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tartott sajtótájékoztatót.

Novák Katalin elmondta, Magyarország már 36 éve, 1981 óta demográfiai kihívások előtt áll, mert évről évre csökken a népesség. Ennek megoldását szolgálja az a demográfiai program, melynek számos eleme támogatja azokat, akik gyermekvállalás előtt állnak, de azokat is, akik már gyermeket nevelnek, vagy akik gyermeket szeretnének.

„Mindazoknak, akik harmadik, vagy több gyermeket vállalnak a meglévő lakáshiteleikből, gyermekenként 1-1 millió forintot elfogunk engedni. A kedvezmény jövőre vehető igénybe. Vagyis, a 2018. január 1. után született gyerekek után jár majd az állami segítség” – fogalmazott Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: nemcsak a megszületett gyermekek számítanak, hanem már a várandóság 12. hetétől igénybe lehet venni ezt a támogatást. A korábban született gyermekeknél nincs felső korhatár, a hiteltartozás csökkentése akkor is igényelhető, ha az idősebb gyermek már nagykorú.

A jövőben felvett hitelekre is érvényes a döntés

Nemcsak a fennálló hiteltartozásokat lehet 1-1 millió forinttal elengedni, hanem a jövőben felvett hitelekre, akár a CSOK-hoz kapcsolódó hitelekre, akár a többi lakáshitelre is igaz lesz, hogy 1-1 millió forinttal csökkenthetőek lesznek a hitelek, amennyiben nagycsaláddá válik a család – mondta el Novák Katalin. Hozzátette: az intézkedésre a jövő évre 17 milliárd forintot tervezett a kormány.

Nem jár minden hitelre

A bankok bírálják majd el a kérelmeket és pozitív döntés esetén támogatási szerződéseket kötnek a családokkal. Ezt követően pedig a tartozásokból levonják a gyerekek után járó 1 millió forintot, amit később a pénzintézetek az Államkincstártól visszakapnak. Ugyanakkor a kedvezmény nem jár automatikusan minden a családok által felvett hitelekre – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes, a pénzügyekért felelős államtitkár.

A rendelet kihirdetését megelőzően felvett kölcsönök esetében minden olyan kölcsönnél, amelynek a fedezete lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megnevezéssel ellátott ingatlan, igényelhető lesz az állami támogatás. A rendelet kihirdetését követően a felvett kölcsönök esetén kizárólag a lakáscélú jelzálog hitelek esetén alkalmazható a támogatás – mondta el.

Az állami támogatás fontosabb szabályai

Az állami támogatás fontosabb szabályai, hogy az állami támogatást igénylő családoknak legalább felerészben tulajdonosoknak kell lenniük abban az ingatlanban, ami fedezetet nyújt a felvett hitelre. Emellett nem lehet köztartozásuk, és a büntetlen előélet is feltétel. Ugyanakkor, akiknek hátralékuk van, azoknak is jár a kedvezmény. A kormány számításai szerint mintegy 200 ezer család élhet ezzel a lehetőséggel.

Hornung Ágnes a költségvetési hatásokról elmondta: évente 10-20 milliárd forintos kiadással számolnak, a pontos összeget előre nem lehet megbecsülni, mert az a családok egyéni döntéseitől függően alakul.

Címkék: hitel, támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 08:23, hétfő | Helyi

Oktatási Hivatal: ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 06. 07:29, hétfő | Helyi

Sok kiváló tanuló kezdi meg érettségi vizsgáit a Móra Ferenc Gimnáziumban

A Móra Ferenc Gimnázium 2024. május 3-án (pénteken) tartotta ballagási ünnepségét.

2024. Május 05. 12:12, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. május 5. - HÚSVÉT 6. VASÁRNAPJA

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM