Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Sport
Forrás: OrientPress Hírügynökség | MTI Fotó: Beliczay László

Csodálatos eredmények, remek hangulat – így zajlanak a paralimpiai játékok

Csodálatos eredmények, remek hangulat – így zajlanak a paralimpiai játékok

Tizennégy éremnél – 2 arany, 6 ezüst, 6 bronz – tart a 33 fős magyar paralimpiai küldöttség a londoni játékokon, ami a 2008-as pekingi játékokhoz képest – csakúgy mint az olimpia esetében – jelentős javulás. De miért nem közvetítik élőben a játékokat? Hogyan állunk esélyegyenlőség tekintetében? Milyen támogatás áll a paralimpiai sportolók mögött? Erről kérdeztük a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, Gömöri Zsoltot és sajtófőnökét, Bernau Pétert, valamint Litavecz Annát, az EMMI Sportért Felelős Helyettes Államtitkárának titkárságvezetőjét.

Kiváló felkészültség mellett jó hangulat...

A paralimpiai csapat jó formában és bizakodva utazott el Londonba, s „szerencsére eddig az eredmények felülmúlják az előzetes várakozásokat” - nyilatkozta a sajtófőnök. A magyar csapat minden tagja a paralimpia előtt el tudott utazni edzőtáborba, és legalább egy felkészülési versenyen is részt vett. Bár a riválisok ennél többet készülhettek, mi ennek is örülünk – tette hozzá Bernau. Litavecz Anna jó hangulatról, szurkolási izgalmakról számolt be, ami leginkább az eddigi eredményeknek köszönhető. „Aki ráér, kimegy a másik versenyére is szurkolni” - mondta.

...és a támogatási rendszer, ami mögötte van

Gömör Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a támogatási háttérről Hírügynökségünknek elmondta: „elkülönítetten csak a Paralimpiai sportágak felkészülésére 66 millió Ft állami támogatást kaptunk a MOB-on keresztül, ami a felkészülés 70-80 százalékát fedezte”. Magára a paralimpiai játékokon való részvételre a bizottság 74 millió forint támogatást kért és kapott, ami fedezi a csapat összes szükséges költségét.

Litavecz Anna, az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság, titkárságvezetője szerint lenne mit változtatni a támogatási rendszeren, főleg az arányokon, mert nem jó, hogy a jutalmazásra több pénz jut, mint a felkészülésre. Ezt erősítette meg Gömöri Zsolt is, aki elmondta: „a Sportolói Bizottság és az Edzői Bizottság javaslata alapján megfogalmaztuk, hogy a felkészülés legyen megfelelően támogatva és ne a jutalmazás legyen kiugróan magas. Ebben az esetben elfogadható az Olimpiai jutalomtól való eltérő jutalmazási összeg, de egy érem se érjen kevesebbet mint négy éve”.

Lemaradásban: nevelés kérdése is az esélyegyenlőség

Esélyegyenlőség tekintetében komoly lemaradásban vagyunk, ez a legutóbbi pekingi és a mostani londoni játékokon is látszik – ezt Bernau Péter, a Magyar Paralimpiai Bizottság sajtófőnöke mondta Hírügynökségünknek. „Az erkölcsi és anyagi megbecsülés mellett a mindennapjai is egészen másképp telnek egy brit vagy kínai mozgássérültnek, mint magyar társának. Négy évvel ezelőtt Pekingben mindenhol akadálymentesített buszmegállókat és metróaluljárókat láttunk, ugyanez a helyzet Londonban is. A buszok leengedik a padlójukat, ha kerekesszékes utas szeretne felszállni, és lehet bármekkora a tömeg a járművön, a mozgássérültek részére fenntartott helyet nem foglalják el mások, a székükre nem ülnek le. Ez nem csupán pénz, hanem nevelés, felfogás kérdése is.”

„Azt nem tudom elfogadni, hogy nem közvetíti élőben a köztévé egy címvédő paralimpiai bajnok úszását” - mondta Litavecz Anna Sors Tamás 100 méteres pillangó úszásban nyert aranyérmére utalva. „Már pedig az embereket egyre inkább érdeklik a paralimpiai közvetítéseket is.”

Ne a pénzben gondolkodjanak

Az, hogy az érmet szerzettek milyen jutalomban részesülnek – csakúgy mint az olimpia esetében – a versenyek után dől el. „Ennek oka, hogy az a jó, ha a sportolók nem a pénzben gondolkodnak. Tegyék meg, amit meg kell tenniük, a versenyre koncentráljanak, a jutalom pedig méltó lesz számukra. A paralimpiai bizottság célja, hogy az semmiképpen ne legyen kevesebb, mint Pekingben volt” - mondta kérdésünkre válaszolva Litavecz Anna. Ezt erősítette meg Gömöri Zsolt elnök is: „A Sportolói Bizottság és az Edzői Bizottság javaslata alapján megfogalmaztuk, hogy a felkészülés legyen megfelelően támogatva és ne a jutalmazás legyen kiugróan magas. Ebben az esetben elfogadható az olimpiai jutalomtól való eltérő jutalmazási összeg, de egy érem se érjen kevesebbet mint négy éve”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.