Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Május 23. 21:33, szombat | Belföld
Forrás: Adrienn

Csiksomlyón ragyogó napsütés kíséri a zarándokokat

Csiksomlyón ragyogó napsütés kíséri a zarándokokat

Míg nálunk ömlött az égi áldás, addig Csiksomlyón a zarándokokat ragyogó napsütés kísérte egész nap.

Míg nálunk ömlött az égi áldás, addig Csiksomlyón a zarándokokat ragyogó napsütés kísérte egész nap. Kollégánk személyesen is megosztotta velünk fotókban a látványt. Talán még soha ennyien nem voltak a zarándokhelyen, mint idén.

A pápa is megáldja az idei csíksomlyói búcsú zarándokait

Pápai áldásban is részesülnek az idei csíksomlyói búcsú zarándokai abból az alkalomból, hogy idén 500 éves a világon ismert legnagyobb kegyszobor, a csíksomlyói Mária-szobor. A magyarság legnagyobb zarándokhelyére idén is százezreket várnak. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vesz.

A Nagyboldogasszony zarándokvonaton nyolcszáz magyarországi és felvidéki zarándok utazott – a Székelyföldön minden településen ünnepélyes köszöntés fogadta őket. A zarándokok azt mondják, a szentmisén egy egész évre erőt merítenek, a csíksomlyói nyeregben átélt pillanatok hittel és bizalommal töltik el őket.

Több százan már pénteken megérkeztek

Több százan már a péntek éjszakát is a csíksomlyói kegytemplomban töltötték. Ők ilyenkor a Szűzanyához imádkoznak segítségért, egész éjjel virrasztanak. Sokan közülük gyalogosan érkeztek, van, aki 50-60 kilométert is így tesz meg. „Nagyon kellemes érzés itt lenni, és csodálom azokat az embereket, akik ötven kilométerről is elzarándokolnak és visszazarándokolnak a falujukba, és az, hogy mi autóval eljöttünk idáig, az ahhoz képest semmi, de idén úgy döntöttünk, hogy egy tizenkét-tizenhárom kilométeres zarándok gyalogutat mi is megteszünk” – fogalmazott Lestár Péter. „Itt is, de főleg holnap a nyeregben azt érezzük, hogy ennyi magyar ha összegyűlik egy helyen, akkor mégis van értelme, hogy ott a szórványvidéken, Szlovákiában megmaradunk magyarnak” – fogalmazott Gál Erzsébet.

A búcsúra érkező zarándokok azt mondják: egyszer az életben minden magyarnak el kellene mennie Csíksomlyóra. A kegytemplomban található Szűz Mária-szobor idén 500 éves. A pünkösdszombati szentmisén zarándokként Áder János köztársasági elnök és felesége, Hercegh Anita is részt vett.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.