Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Február 02. 16:34, csütörtök | Helyi
Forrás: BAON

Csehorságból aranyérmet hozott a félegyházi füstös búzasör

Csehorságból aranyérmet hozott a félegyházi  füstös búzasör

A dobogós sör Kiskunfélegyházán a Bäder Sörfőzdében készült, a félegyházi Tóth Miklós és a kecskeméti Bimbó Tamás közös munkájának gyümölcse.

A rangos sörversenyen 15 ország 65 féle söre mérettette meg magát. A Keser Szalonka az úgynevezett grodziskie, azaz a füstös búzasörök kategóriájában nyerte el az aranyérmet.

"Ez azért is nagy élmény számomra, mert elég speciális kategória, ez a lengyel sörfajta nálunk kevésbé ismert. Sőt hazájában is, mert ez egy kihalt sörfajta, amit lelkes házi sőrfőzők élesztettek újra. Jellemzően füstös ízű, száraz, alacsony alkoholtartalmú" – részletezte büszkén Tóth Miklós félegyházi sörfőzőmester.

Elmondta, már több hazai versenyen nyertek dobogós helyezést, de eddig ez a legnagyobb elismerés, amivel KESER és a Bäder Sörfőzde büszkélkedhet.
A Félegyházán készült aranyérmes sört, „szülővárosában” kevesen ismerik. Miklósnak és termékeinek külföldön kellett megmérettetnie ahhoz, hogy hazájában is próféta lehessen. Mint mondta, sikerült leküzdeni a régi, rossz beidegződéseket és egyre többen keresik, jó szívvel fogadják söreit.
A Szalonka Kiskunfélegyházán készül, Tóth Miklós és Bimbó Tamás közös barátságának gyümölcse. Tamás az ötletgazdája, míg Miklós a főzésért felelős. A közös munkának a Szalonka mellett számos minőségi sör köszönhető.

Alkalmazkodtak a megváltozott piachoz
Miklós szüleitől örökölte a sörfőzés tudományát és szeretetét. Szó szerint belenőtt a szakmába. Miután átvette a főzdét, sok nehézséggel kellett szembenéznie. Be kellett látnia, hogy a szülei által kitaposott út ma már nem járható. A nagy sörfőzdékkel nem lehet felvenni a versenyt. Alkalmazkodni kellett a megváltozott piaci igényekhez. Ebben kapott segítséget Tamástól, aki teljesen más személettel állt a sörfőzéshez. Felismerte, hogy az elmúlt években kialakult egy olyan sörfogyasztó réteg, akik szívesen kipróbálják a különleges, minőségi, akár drágább söröket is. Ezt a közönséget próbálják meglepni újabb és újabb különlegességekkel. A félegyházi mester elmondta, a kisüzemi sörfőzdék jelenleg a hazai piac 3 százalékát uralják. Nálunk is egyre népszerűbbek a kézműves sörök, egyre jobban fejlődik a sörfogyasztás kultúrája, fokozatosan beleilleszkedik a sör a gasztronómiába. A különleges minőségi söröket a hölgyek is jobban kedvelik, szívesen választanak a színesebb palettából.

Kihalt sörfajták újraélesztése
Bimbó Tamás sokfelé járt a világban, útja során természetesen sok féle sört megkóstolt. Új-Zélandon találkozott először házilag készült sörrel, amely teljesen levette a lábáról. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ő is kipróbálja az otthoni sörfőzést, ami idővel a hobbijává vált. Beleásta magát a sörfőzés tudományába. Kísérletezgetés közben sok sörrajongóval, szakemberrel ismerkedett meg. Így találkozott Tóth Miklóssal is, akivel az évek során szoros barátságba kerültek, elhatározták a sörfőzést is együtt folytatják. Miklós a szakértelmét, míg Tamás a kreativitását adja a sörökhöz. Tamás kutatja a kihalt sörök receptjeit. Mint mondta, az interneten gazdag anyagra lelt, ám nem mindegy, hogy mihez nyúlnak. Ezért először otthon próbálgatja az új recepteket, ha beválik, akkor kezdik el nagyobb tételben is főzni. Jelenleg is egy holland kuyt típusú sörrel kísérletezik, amivel márciusban egy házi sörfőzőversenyen is részt vesz.

Tamásnak nincs kedvenc söre. Hangulatától függ, hogy mikor milyen sört iszik. A nyári melegben a világosabb, kesernyésebb, vagy éppen a gyümölcsös sört fogyasztja. Ilyenkor télen inkább a sötét, testes, fűszeresebb sört részesíti előnyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA