Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. Január 19. 10:17, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Búcsúzni, de egyben ünnepelni gyűltek össze

Búcsúzni, de egyben ünnepelni gyűltek össze

A PG 112 éve épült tornatermének búcsúztatásának ünnepségén január 18-án leplezték le a legendás testnevelőt - Tulit Pétert - ábrázoló domborművet, mely ezentúl az iskola faláról tekint le őrző szemeivel a diákokra.

Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotását Titusz atya áldotta meg. Tóth Gyuláné nyugalmazott igazgató asszony visszaemlékezésében felelevenítette azokat az időket, amikor még Tulit Péter az iskola tanáraként tevékenykedett. Mindenki Péter bácsija az iskolánknak 5 évig volt diákja, majd 37 évig testnevelő tanára, igazgatóhelyettese. Egy életen át tevékenykedett városunk sportkultúrájának felemelésében. Tulit Péter a munka érdemrend ezüst fokozatának és a sport érdemérem arany fokozatának tulajdonosa aki a magyar torna tömegsport felvirágoztatásáért sokat fáradozott. Nagy szakértelemmel nevelte az ifjú pedagógus jelölteket a sport szerelmeseivé, mestereivé. Évtizedeken keresztül a testnevelő tanárok sokasága volt megtalálható tanítványai között az ország különböző iskoláiban. De tanítványai töltötték be az országos sportvezetői, szakfelügyelői tisztségeket. Emellett pedig kiváló olimpikonokat is nevelt, úgy mint Zsivótzky Gyula, Lelkes András, Keszthelyi Rudolf és Varga Lajos – emlékezett vissza Tóth Gyuláné az egykori jeles pedagógusra.

A dombormű koszorúzását követően a jelen lévő tanítóképző és testnevelési gimnazista, a Petőfi gimnazista tanítványok és az iskola jelenlegi tanárai Kapus Béla ny. tanár vezényletével tiszteletük jeléül elénekelték a Ledűlött, ledűlött a szénaboglya teteje című dalt.

Az avató ünnepség ezt követően a tornateremben folytatódott, ahol Rokolya Csaba igazgató szólt az egybegyűltekhez.
Búcsúzni, emlékezni jöttük ma ide, ugyanakkor mégis ünnepelni. Búcsúzunk egy több mint 110 éves tornateremtől, és ünnepelhetjük egy új sportcsarnok építésének kezdetét. Az iskola emlékkönyveibe belelapozva magával ragadják az embert az azokban található történetek, visszaemlékezések, amelyeket az öreg diákok írtak. Péter bácsiról és a vele kapcsolatos élményekről valóban könyvet lehetne írni, de jobban belegondolva nem is szükséges, mert legendája nemzedékről-nemzedékre élni fog, amíg a magyar tornacsarnokokból kihallatszódik a diákok éneke: Ledűlött, ledűlött a szénaboglya teteje. Ezen sorokat nem más, mint a legendás Tulit tanítvány, az iskola olimpiai bajnoka, városunk díszpolgára, az évszázad magyar atlétája, a nemzet sportolója, Zsivótzky Gyula jegyezte le az iskola emlékkönyvébe. Sajnos ő már ne lehetett részese az ünneplésnek, de felesége Magdika tiszteletét tette a rendezvényen és számos személyes tárgyat bocsátott az iskola rendelkezésére, hogy színesíthessék a kiállítás anyagát.

Az igazgató beszédéből azt is megtudhattuk, hogy a hatvanas évek magyar tornászválogatottjának többsége, mint például Verdes András, Varga Lajos, Keszthelyi Rudolf, Lakatos Szabó János, Újvári Sándor innen indultak. A sport mindig óriási szerepet töltött be a nevelésben és számos sportsiker kapcsolódik az iskola nevéhez. S mint azt elmondta, ma is fontosnak tartják az iskola pedagógusai, hogy a gyermeket a test, a szellem és lélek egységében neveljék. Az új csarnok pedig méltó lesz a régi tornateremhez és a fenti elvek továbbviteléhez.

Címkék: emlékezés, PG, Tulit

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok