Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. December 28. 07:18, szerda | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Botrány a Balatonnál

Botrány a Balatonnál

Az a növényzet már nem lesz a régi...

CSATORNÁZNAK a balatonszepezdi üdülőövezetben. A hír örvendetes, az azonban már kevésbé, hogy a 71-es főútból kitermelt követ, betont közvetlenül a Balaton partján tárolják. A helybeliek szerint ez hozzájárulhat a tó feltöltődéséhez.

Nyaranta még azt sem engedik meg a nemzeti parkosok, hogy a növényzetet némileg rendezzük – panaszolja Németh Ferenc helytörténész. Most pedig közvetlenül a víz partjára kerül az, amit a munkálatok során kitermelnek.

Hiába ígéri a vállalkozó, hogy amint végeznek, elhordják onnan, a növényzet már nem lesz a régi. Ezt bizonyítandó kisfilmet készített, amely az egyik közösségi oldal jóvoltából bejárta az országot. A helytörténész még november második felében fordult a vízügyhöz, ahonnan december közepén kapott választ. Eszerint a partőr révén a törmelékhalomról már a vízügy is értesült, s a helyszínen tájékozódott.

Megállapította, hogy a lerakat melletti területen a térkép nádast jelöl. Az ügyről tájékoztatták a katasztrófavédelmet és az illetékes kormányhivatalt.

Közben a munkálatok tovább folynak, a Balaton partján az oly’ nagyon féltett növényzet pusztul. Ottjártunkkor több méter magas kő-föld-beton törmelék éktelenkedett a víz partján, letarolva cserjéket, bokrokat, letörve fák ágait.

A kitermelt anyagot csupán ideiglenesen tárolják a tó partján, válaszolta érdeklődésünkre Sebestyén László polgármester, ráadásul semmiféle környezetkárosító anyagot nem tartalmaz.

Abban pedig téved Németh Ferenc, állítja a faluvezető, hogy a növényzethez nem szabad hozzányúlni. Az igaz, hogy az eredeti állapot a halom elhordását követően sem fog helyreállni, mivel a helyén, közvetlenül a Balaton partján létesítik az átemelőt, amely által a szenny a révfülöpi tisztítóba folyik. Németh Ferenc ehhez csak annyit tett hozzá, hogy az átemelő bizonyosan nem vesz igénybe akkora területet, mint amekkorát most letarolnak.

Címkék: balaton, botrány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.