Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Február 25. 19:23, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Bibó István jogtudós, egyetemi tanár emléke előtt tiszteleg a vándorkiállítás

Bibó István jogtudós, egyetemi tanár emléke előtt tiszteleg a vándorkiállítás

A kommunizmus áldozatai emléknapjához kötődően február 22-én vándorkiállítás nyitotta meg kapuit a városi könyvtárban.

A Bibó István életútját, erkölcsi szemléletét, tudományos és politikai pályafutását bemutató tárlatról Hajagos Csaba, a kecskeméti Katona József Múzeum történész-muzeológusa beszélt.

Bibó István Széchenyi-díjas jogi doktor, a Kelet-európai Intézet elnökhelyettese, aki nemzetközileg kimagasló, hazai viszonylatban pedig a 20. század legnagyobb demokrata politikai gondolkodója és 1956-ban a Harmadik Nagy Imre-kormány - a szovjet megszállás után helyén kitartó, s a megszállás ellen tiltakozó – államminisztere volt. Göncz Árpáddal együtt kerültek 1957-ben politikai fogságba, aki így emlékezett vissza ezekre az időkre:

„Amikor a nagy éhségsztrájk volt, azt hiszem már a fordítóirodán dolgoztam. Akkor egy idő után átvittek Márianosztrára Bibóval és másokkal. Az volt a legkegyetlenebb, legrohadtabb, rosszindulatú börtön. A koszt az jó volt, a ruha tiszta, de az ördögi rosszindulat és gyűlölet levegőjében éltünk. Ellenünk uszították a rabokat azzal, hogy kommunisták vagyunk.”

Bibó Istvánt 1963-ban engedik szabadon, amikor a kádári amnesztiával az első nagy hullámban a politikai foglyok kiszabadulnak a börtönökből. Ezt követően elszigetelődött, nem igazán kapott állást. 1971-ben kapott állást a KSH könyvtárban, mely életének utolsó munkahelye volt. Ez idő alatt is ontotta azokat az írásokat, melyek a vándorkiállításon láthatóak.

Tragikus sors Bibó Istváné, viszont demokratikus átalakulást segítő írásai, amelyek az ő tollából megszülettek, segítették az 1989-90-es átállást – tudtuk meg a tárlatmegnyitón Hajagos Csaba történésztől.

Címkék: Bibó istván

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.