Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 14. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Benőtt köröm: mit tehetünk?

Benőtt köröm: mit tehetünk?

Elkerülhető a műtét.

A benőtt köröm kellemetlen, fájdalmas betegség, mely leggyakrabban a nagylábujjunkon jelentkezik. Megelőzni jóval könnyebb, mint kezelni - legyünk óvatosak a körömápolásánál!

Benőtt körömről akkor beszélünk, ha a lábujjak éles széle belevág a bőrbe (vagy mélyebbre) a körömágy oldalánál vagy végénél.
A benövés igen fájdalmas, és gyulladást is okozhat, mely egy idő után nagyobb területre is kiterjedhet, a seb pedig gennyedzővé válhat. Ha elhanyagoljuk, megnő az elfertőződés veszélye, és a tályogossá váló benőtt körömrészt csak szakember tudja eltávolítani. Szélsőséges esetben a gyulladás a csonthártyára vagy a csontra is ráterjedhet.

Mi okozza a benőtt körmöket?

A leggyakrabban a nem megfelelő lábápolási szokások okozzák a benőtt körmöt. Minden korosztálynál előfordulhat, de a legérintettebbek a statisztika alapján a középkorú férfiak.

Szintén a benőtt köröm kialakulásához vezethet, ha túl szűk, szoros cipőt viselünk; ha rendszeresen ugyanott valamilyen terhelés éri a lábujjat (például focistáknál) vagy ha akut sérülés történik a körmön vagy környékén. A gombásfertőzésnemcsak azért veszélyes, mert megvastagszik és oldalirányba is megnő a köröm, hanem mert a gombás köröm egyéb fertőzésekre is fogékonyabb.

Meglepő módon, akinek a családjában gyakran előfordul benőtt köröm, az maga is hajlamosabbá válik rá. A köröm alapformája (mennyire kerekded vagy mennyire felfelé görbülő) ugyanis genetikailag meghatározott és egyes formáknál gyakoribb a benövés.
Mit tehetünk a benőtt körömmel?
Tartsuk minél tisztábban az érintett területet! Naponta többször is mossuk meg a lábunkat, utána pedig nagyon alaposan töröljük meg. Ne viseljünk szűk cipőt, műszálas zoknit. A hölgyeknek a magas sarkúról is érdemes lemondani egy időre. Ha lehetséges, néhány napig részesítsük előnyben a szandálokat, papucsokat.

Próbáljuk meg óvatosan "kiemelni" a körmöt a bőrből (ehhez áztassuk be a lábat és egy vattadarabkát helyezzünk a köröm és a bőr közé), vagy igyekezzünk visszavágni a körmöt. A legjobb, ha szakemberhez fordulunk. Ha olyan előrehaladott a gyulladás vagy a fertőzés, hogy orvosi segítségre van szükség az eltávolításához, készüljünk fel egy kisebb műtétre, mely során eltávolíthatják a köröm egy részét vagy egészét, esetleg felvághatják és kitisztíthatják a gyulladt, tályogos területet. Ha nagy fájdalmaink vannak, nyugodtan vegyünk be egy fájdalomcsillapító gyógyszert!

Hogyan előzhetjük meg?
Két-három hetente vágjuk le a lábkörmeinket, és igyekezzünk minél egyenesebbre vágni őket. Nem előnyös, ha legömbölyítjük őket, és az sem, ha túl rövidre vágjuk őket. Ha korábban volt már benőtt körmünk, gombás fertőzésünk, vagy bármilyen ok (például cukorbetegség) miatt rossz a lábunkban a vérkeringés, ezt a műveletet bízzuk szakemberre!

Viseljünk kényelmes, jól szellőző és megfelelő méretű cipőt! Nagyon fontos, hogy a cipő ne nyomja a lábujjunkat. Ha olyan környezetben dolgozunk, amelynél esélyes a lábujjak sérülése, válasszunk speciális kiképzésű, védőrésszel ellátott cipőt!

Címkék: körömbenövés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.