Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 15. 16:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Bem tábornok mellszobránál tisztelegtek Nemzeti Ünnepünkön

Bem tábornok mellszobránál tisztelegtek Nemzeti Ünnepünkön

Mint minden évben, idén is megemlékeztek Bem József tábornokról, akit Kossuth 1848. november 29-én - egyik legjobb döntésével - az erdélyi hadsereg főparancsnokává nevezett ki.

Bár a magyar tábornokok nemigen bíztak benne, Bem szigorú fegyelmet követelve újjászervezte a bomlóban lévő erőket és 13 ezer katonával három hónap alatt kiűzte Erdélyből az osztrákokat.

Bem kiváló hadvezéri és szervező tehetségének, és óriási tapasztalatainak köszönhette győzelmeit. Taktikája azon alapult, hogy meglepte ellenfeleit csapatainak gyors éjjeli mozgásával és tüzérségének erőteljes alkalmazásával. Ezáltal még a jóval nagyobb túlerő felett is diadalmaskodni tudott. Sokat tett a nemzetiségi békéért, magyarok, románok, szászok együttműködéséért.

Városunkban minden év március 15-én megemlékeznek a nagynevű tábornokról. Ezúttal Bárdos László nyugállományú ezredes szólt a Bem József mellszobránál megjelentekhez:

– Szerte a világban március 15-én kokárdát tűz a magyar a szíve fölé, a hősök iránti tiszteletből, akik kivívták a nemzet tiszteletét, és beírták nevüket a magyar történelembe. Nemzeti ünnepünk lényege benne foglaltatik nevében. Az teszi ünneppé, hogy kivétel nélkül minden magyar magáénak vallhatja, bárhol is él a világon.

Az ünnepi beszédet követően a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, a városunk vezetése, a pártok, civil szervezetek és az intézmények képviseletében megjelentek elhelyezték tiszteletük koszorúit Bem József szobránál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.