Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Május 18. 12:18, szombat | Helyi
Forrás: Délmagyar

Bele kell jönni a motorozásba

Bele kell jönni a motorozásba

A technika segíthet kivédeni a balesetet de az autósokon is sok múlik...

Az utak egyik legvédtelenebb közlekedői a motorosok, akik a szezonkezdet után gyorsan ki is rajzanak. Az elején nem árt az óvatosság és az autósok megkülönböztetett figyelme, de a technika is egyre inkább védi már őket.

Ha a hét eleje nem is volt klasszikus motorozós idő, hiszen vigasztalanul esett, azért már többször elő lehetett venni a kétkerekűeket, és ez a következő hetekben még inkább így lesz – és a nyár idén sem marad el. Fontos, hogy a motorosok különösen fokozott óvatossággal vezessenek, és ne feledjék, hogy az utak védtelen közlekedői közé tartoznak. Vezetéstechnikai szempontból nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tavasszal több hónapos kihagyás állhat egy-egy motoros mögött, ezért a szokásosnál körültekintőbben kell közlekedni. Nem beszélve arról, az autósoknak is szokni kell ilyenkor, hogy adott esetben egy vagy akár több motor is feltűnhet a visszapillantó tükörben.

A balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a járművet a látási és útviszonyoknak megfelelően, a helyes sebesség megválasztása mellett vezessük. Az autósokra is igaz, a motorosokra azonban még inkább, hogy hiába érzi úgy a vezető, hogy uralja a járművet – ami igaz is lehet –, ha nem hagy „tartalékot", nincs ideje és távolsága, hogy a másik közlekedő hibáját kijavítsa. Lehet tökéletes műszaki állapotú a motor, kitűnő a gumi, a sárfelhordáson egy nem túl forszírozott tempójú kanyarban is könnyen elszáll a motoros.

A mezőgazdasági szezon beindulásával ott is számítani kell a traktorra, speciális vontatóra, ahol nem is gondolnánk – ha munkagép vezetőjének lecsúszik sáros gumicsizmás lába a kuplungpedálról, akkor bizony a „nagyvas" simán kiugrik a dűlőútról a főútra. Ilyenkor sem a kikerülés, sem a hirtelen megállás nem egyszerű.

A technika fejlődésével a gyártók természetesen folyamatosan csökkentik az emberi tényezőt, és a motorokat is egyre több biztonsági felszereléssel gyártják. Ezek közül van, amit szériában beszerelnek, és akad olyan is, amit extraként kell megrendelni a motorhoz. Ezt az egyik legnagyobb beszállító, a Bosch például annyira komolyan veszi, hogy Stuttgart melletti saját tesztpályáján a motorosoknak szánt fejlesztéseket már önállóan, az autótechnológiától elkülönítetten mutatta be.

Hol tart, mit tud ma a biztonsággal összefüggő technika? A vezetéstámogató rendszerek nemcsak az autóknál, itt is segítenek. Ilyen a menetstabilizáló motorkerékpárok számára kifejlesztett változata. A kétkerekűekre jellemző paraméterek, például a dőlésszög figyelésével a rendszer azonnal képes elektronikus fékezési és gyorsítási beavatkozásait a motor és vezetője éppen aktuális helyzetéhez igazítani. Így képes megelőzni a gép eldőlését vagy idő előtti felegyenesedését, amikor a motoros a kanyarban fékezni kényszerül – ezzel hatékonyan hozzájárul a legtipikusabb motoros balesetek elkerüléséhez.

A nehéz motorkerékpárokkal könnyebb boldogulni a visszagurulás-gátló programmal, amely az ABS egyik hasznos funkciója, okos algoritmusait ennek vezérlőegységébe programozták. Ez megálláskor megakadályozza a motor elgurulását lejtős vagy akár egyenes terepen, így nem kell a vezetőnek a kezét folyamatosan a fékkaron, vagy talpát a lábféken tartania.

Automatikus segélyhívó minden esetre

Az autósokhoz hasonlóan a motorosoknál is van már e-Call sürgősségi hívás, amely automatikusan csatlakozik a segélyhívó szolgáltatásokhoz, ha a vezető balesetet szenved, vagy érintett abban. A rendszer a jármű adatait, valamint a helyzetét is megadja a hívást fogadó ügyeletesének. Ha a kétkerekű elromlana, a b-Call műszaki segélyhívó önállóan lép érintkezésbe a javítóműhellyel, és megadja a szükséges adatokat. Az i-Call információs vonal pedig mindenféle úton hasznos segítség lehet: egyszerűen, gyorsan és célirányosan lehet információhoz jutni például a legközelebbi benzinkútról.

(Forrás: delmagyar.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.