Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 15. 08:47, szerda | Helyi
Forrás: Gulyás Zsuzsanna

Balzac könyvét forgatták az olvasókörösök

Balzac könyvét forgatták az olvasókörösök

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Könyvek Klubja Olvasókör rendezvénysorozatának keretében Balzac: Az ismeretlen remekmű című elbeszélést ismerhették meg a résztvevők április 14-én.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Könyvek Klubja Olvasókör rendezvénysorozatának keretében Balzac: Az ismeretlen remekmű című elbeszélést ismerhették meg a résztvevők április 14-én. A foglalkozást dr. Szabó Imre László filozófus vezette.

A programon elsőként Balzac életét, munkásságát mutatta be a filozófus. Mint mondta, a francia regényíró a világirodalom egyik legjelentősebb alakja. A francia realista regény egyik megteremtője. Regényei céljának a „társadalmi élet törvényszerűségei”, valamint az emberi szenvedélyek tudományos igényű pontos ábrázolását tartotta.

A olvasókör programjának folytatásaként Az ismeretlen remekmű című alkotás részletes átbeszélése következett. A novella elsőként L'Artiste nevű újságban jelent meg 1831-ben. 1846-ban lett része az Emberi színjátéknak. A mű alapja egy elmélkedés a művészetről.

Balzac a modern művészet vigasztalhatatlan nosztalgiáját próbálja leírni azon korok iránt, amikor a művészet még nem volt pusztán esztétikum, amikor a mű még nem az esztétikai megkülönböztetés kategóriájába sorolódott, hanem közvetlen hatással bírt az emberi sorsra. Balzac novellája a legtitokzatosabb írásai közé tartozik. A kisregény két fejezetből áll, a két fejezet címe egy-egy női név (Gillette és Catherine Lescaut). Az alkotásban állandó a tükörjáték. Fiktív és nem-fiktív, tökéletes és tökéletlen, múlandó és halhatatlan, forma és formátlan, művészet és élet, látható és láthatatlan feszül egymásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.