Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Január 24. 20:00, szombat | Életmód
Forrás: webbeteg.hu

B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével, vagy hiányával.

A B12-vitamin, mely főleg húsokban, halakban, és a tejben fordul elő, segíthet az idős kori emlékezetvesztés késleltetésében. Az Oxford Egyetem tanulmánya arra mutat rá, hogy azoknál az idős embereknél, akik szervezetében az ideálisnál alacsonyabb a B12-vitamin koncentrációja, hatszor gyakrabban fordulnak elő memóriazavarok. A Neurology című szaklapban közzétett tanulmány annak a felmérésnek az eredményét tartalmazza, melyben 107 egészséges önkéntest kísértek figyelemmel 3 éves időtartamban.

A vizsgálatokban 61 és 87 év közötti személyek vettek részt. B12-vitaminszintjük alapján három csoportba osztották őket. A B12-vitamin szintje azok szervezetében sem volt az orvosok által meghatározott alsó határértéknél alacsonyabb, akik a legkisebb vitaminszinttel rendelkeztek. Az eredmények mégis azt mutatták, hogy náluk jelentkezett leggyakrabban memóriazavar. Az eredményeket a BBC is közzétette, ennek hatására brit kezdeményezésre a kenyérhez folsavat (B9-vitamint) adtak, ami viszont csak további gondokat okozott, hiszen csak elfedte a B12-vitamin hiány tüneteit.

A táplálkozás szerepe David Smith, az Oxford Project vezetője elmondta, hogy további vizsgálatokat tervez, annak megállapítására, hogy a B-vitamin pótlás segítene-e az idős kori memóriazavarok orvoslásában és az agy sorvadásának lassításában. Az aktuális vizsgálat eredményei viszont arra engednek következtetni, hogy a B-vitamin új dimenziókat nyithat meg a memóriazavarok kezelése terén. Az idős kori memóriavesztésért tehát részben a helytelen táplálkozás tehető felelőssé. Az agy sorvadása demenciához is vezethet, annak közvetlen kockázati tényezője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata