Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Április 26. 20:46, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Az idő múlik, de kit zavar?

Az idő múlik, de kit zavar?

A 100 életévét betöltött Juhász Istvánné Erzsike nénit látva valóban így gondoljuk.

Kit zavar az idő múlása, ha ilyen szép kort egészségben és szeretetben megél az ember. A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény Csanyi úti Idősek Otthonának vezetősége, dolgozói és az ott lakók szeretettel köszöntötték fel Erzsike nénit 100. születésnapja alkalmából április 26-án.

A torta és a virágok mellett kedves műsort adtak elő a Móravárosi Óvodába járó gyerekek, az intézmény dolgozói és lakói pedig verssel, harmonikaszóval és énekkel tették feledhetetlenné az ünnepi pillanatokat. Gálig Erzsébet intézményvezető, valamint városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője dr. Réczi László is megosztotta személyes gondolatait Erzsike nénivel és családjával.

A szépkorú asszony kedvesen mosolyogva fogadta a köszöntést, a kis óvodásoknak pedig megcsókolta kezüket, amivel a virágot adták neki. Sőt még csokoládéval is meghálálta nekik a szép műsort. Erzsike néni fia, városunk díszpolgára – Juhász István ny. tanár – néhány régi, gyermekkorából való vidám történettel nevettette meg az ünneplő közönséget. Az ünnepség fénypontjaként pedig Erzsike néni elfújta a gyertyát óriási tortáján, melyből minden kedves megjelentet vendégül látott.

Erzsike néni 1919.04.25-én született Kiskunfélegyházán. Négyen voltak testvérek, de sajnos már egyikük sem él. Édesapja földműves-gazdálkodó volt, édesanyja feladata a háztartás vezetése és a gyermekek nevelése volt, de emellett sokat segített férjének a földeken. Erzsike néni szerető családban nőtt fel. A közös ünnepek, disznóvágások emléke mélyen beitta magát szívébe. Nem voltak gazdagok, szerény körülmények között éltek, de szeretetben.

Erzsike néni 4 elemi iskolát végzett. 12 évesen már elszegődött cserédnek, csakúgy mint fiú testvérei. Ebből a pénzből tudtak ruházkodni. Dolgozott Poór Péteréknél, Tarjányi patikusnál, Glancéknál, akiknek vaskereskedésük volt a főutcán. Nagyon szerették a munkáját és ő is szeretett náluk. 17 évesen esett szerelembe Juhász István cipész-segéddel, aki három évig udvarolt Erzsike néninek, majd megkérte a kezét. Húszévesen házasodtak össze. Ezt követően férje szüleihez költöztek a Gábor Áron utcába. Erzsike nénit a férje nem engedte tovább dolgozni, otthon vezette a háztartást. Férje jó ember volt és az anyósát, apósát is szerette. Szüleit is rendszeresen látogatta és a testvéreivel is összejártak.

Anyósáékat halálukig Erzsike néni ápolta. Férje hét munkatársával alapította meg Kiskunfélegyházán a Cipész KTSZ-t, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott.
Első gyermekük István 1940-ben született, 1942-ben pedig lányuk Marika látta meg a napvilágot. Kiegyensúlyozott, csendes nyugodt életet éltek szeretetben. A gyermekek az általános iskola elvégzése után a Móra Ferenc gimnáziumban érettségiztek.

Erzsike néniék noha szerény körülmények között éltek, de mindent meg akartak adni a gyerekeknek, hogy azok tanulhassanak. Mindkét gyermek meghálálta ezt a gondoskodást, mert mindig jól tanultak és szorgalmasak voltak. Erzsike néni nagyon büszke arra a mai napig, hogy sikerült diplomát adni a gyermekei kezébe.
Fia Tanárképző Főiskolát végzett Szegeden, lánya pedig Számviteli Főiskolát.

Lánya férjhez ment 1962-ben és a Habselyem gyárban dolgozott főkönyvelőként. Két gyermeke született: Andrea és Zoltán. Ők együtt laktak Erzsike néniékkel a Gábor Áron utcában és nagyon sokat segített Erzsike néni az unokák nevelésében, a háztartás körül. Erzsike néni nagyon élvezte a nagymamaságot és imádta az unokákat.

Fia Juhász István 1962-ben nősült meg. Felesége a szintén pedagógus Kapus Edit lett. Házasságukból három gyermekük született: Nauzika, Árpád és Károly. István a Móra Ferenc Gimnázium tanára volt nyugdíjazásáig.

Erzsike néni büszke nagymamája kilenc dédunokájának és egy ükunokájának.
1975-ben meghalt a férje, akit szintén ápolt. Közben az unokák felnőttek és a lányáék is elköltöztek, így egyedül élt, a Gábor Áron utcai házban. Fia és az unokák azonban rendszeresen látogatta és a szomszédokkal is nagyon jó viszonyban volt. Erzsike néni amíg csak lehetett eljárt nyáron idénymunkára pl. gyümölcs-zöldség válogatásra.

2011-ben megromlott egészségi állapota miatt költözött be a Csanyi Úti Idősek otthonába. Nagyon hamar beilleszkedett és jól érzi magát az intézményben. Minden programon szívesen részt vesz, mert mindenre nyitott. Nem szeret unatkozni, ezért, ha más dolga nem akad, akkor varr, énekelget vagy olvasgat.

Családjának minden tagja rendszeresen látogatja Erzsike nénit, aki mindig szeretettel és mosolyogva várja őket.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.