Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Július 10. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: házipatika.com

Az ideális fogyás hat alapszabálya

Az ideális fogyás hat alapszabálya

Fogyasszunk megfelelő mennyiségű rostot, igyunk elég folyadékot, és ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Íme az ideális fogyás legfontosabb alapszabályai.

Ha valakit megkérdezünk az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényegéről, elsőre mindenkinek ez a két gondolat jut eszébe: Válasszuk meg gondosan, hogy mennyit és mit eszünk, és mozogjunk rendszeresen. Milyen egyszerűen hangzik igaz? A gyakorlatban mégis olyan nehéz megvalósítani. Sárga Diána, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa összefoglalta azokat az alapszabályokat, amelyeket érdemes betartanunk abban az esetben, ha nem a kampányszerű fogyókúra, hanem a tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a célunk.

Első alapszabály - Tartsuk be a tápanyagok helyes arányát!
Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására oda kell figyelnünk. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalória mennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia megfelelő arányban. A szénhidrátbevitel magas rosttartalmú összetett szénhidrátokból tevődjön össze, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek. A fehérje részben teljes értékű állati, részben pedig növényi eredetű forrásból származzon, melyek lehetnek sovány húsok (csirke, pulyka, hal, sovány felvágottak), zsírszegény tejtermékek vagy hüvelyesek. A zsír formájában bevitt tápanyagok közül a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni, mint például az olívaolaj, repce-, lenmag-, dió-, tökmagolaj. Értékes ezen kívül a tengeri halaknak és az olajos magvaknak zsírsavösszetétele.

Második alapszabály - Figyeljünk a napi energiabevitelre!
A napi energia szükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ezt pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni, aki az egyes ételek energia- és tápanyagtartalmának, valamint egyéni alkatunknak, igényeinknek, céljainknak ismeretében ad tanácsot a változatos és megfelelő minőségű étrendhez. Ebben pontosan meghatározza, hogy mi az az elfogyasztott kalóriamennyiség, amellyel fogyni fogunk, a szervezetünk számára szükséges tápanyagbevitel mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.