Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Szeptember 22. 10:54, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Az Erasmus+ programjának keretében külföldön szereznek tapasztalatokat a kossuthosok

Az Erasmus+ programjának keretében külföldön szereznek tapasztalatokat a kossuthosok

A pályázatnak köszönhetően három helyszínre utaznak a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolájának és Kollégiumának diákjai.

Bécsben már több mint egy hete elkezdték a munkát a szociális otthonokban és a bölcsődékben a szociális- és kisgyermekgondozó szakmacsoportban tanuló lányok. Az elmúlt hétvégén Gyergyószentmiklósra az asztalos tanulók utaztak. Novemberben az autószerelő, karosszérialakatos és hegesztő szakmát tanuló diákok egy csoportja Milánóban végzi a szakmai gyakorlatot három hétig.

Ágoston Tibor tagintézmény-vezető a programokkal kapcsolatosan elmondta: a KSzC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma minden évben pályázik, és az Európai Tanács támogatásával külföldi gyakorlatot szervez diákjai számára. Az autószerelő szakosok például Milánóban fognak gyakorlatozni, a szociális gondozók jelenleg Bécsben, míg az asztalos tanulók Gyergyószentmiklóson szereznek tapasztalatot. A félegyházi intézmény felkészült arra is, hogy a jövőben az Erasmus+ program keretében külföldi diákokat fogadjon gyakorlatra. Minden feltétel adott ugyanis ahhoz, hogy az ide érkező fiatalokkal megismertessék a magyarországi technológiákat, és természetesen bőséges szabadidős programokat is tudnak kínálni – tette hozzá.

A Gyergyószentmiklósra érkezett tanulók gyakorlati lehetőségének megteremtése az iskola egyik kezdeményező gyergyószentmiklósi származású munkatársának is köszönhető. Magyari Levente elmondta, az Arbor Famegmunkálók Szövetségével kialakított sikeres kapcsolatnak köszönhetően sikeres gyergyói fafeldolgozó cégeknél gyakorlatozhatnak a kiskunfélegyházi diákok. Az első nap a munkavédelmi felkészülésről szólt, valamint a fogadó cégekkel ismerkedtek a diákok.

Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke köszöntötte a fiatalokat és ismertette röviden az együttműködés kereteit, felhívva a figyelmet a Gyergyói-medence turisztikai érétkeire is.

Madaras Gyöngyvér, az Arbor ügyvezető igazgatója a fogadó cégekkel és a munkahelyekkel kapcsolatos általános elveket sorolta, majd remetei házi csoki kóstolás után körbevezette a tanulókat a Tig-Rad System Kft. termelési egységein, és részletesen bemutatta az előállítási fázisokat, valamint a használatos gépeket, műhelyeket. Az ismerkedést követően minden diák megismerkedett saját munkahelyével és feladataival.

Magyari Levente elmondása szerint, mind az öt gyergyói cégnél kedvesen fogadták a félegyházi diákokat, bemutatták munkájukat, régi jól bevált és hatékony új módszereket, és a fiatalok kérdéseire is válaszoltak. A kulturális programok szervezésében Gyergyó Terület Ifjúsági Tanácsa vállalt partnerséget.

A szociális- és kisgyermekgondozó szakmacsoportot tanulói érkezésük után a következő üzenetet küldték haza társaiknak: „Üdvözletünket küldjük Bécsből. Az utazás gyorsan telt kedves sofőrökkel! A megérkezés zökkenőmentes volt. Étkezést is biztosítottak, sőt amikor az esti környéknéző sétánkból megérkeztünk, akkor megint pizzák voltak az ajtónk előtt, szóval az ellátás kifogásolhatatlan, ugyanúgy mint a szállás tisztasága, illetve elrendezése is.” Megérkezésük óta már az is kiderült, hogy jókedvvel végzik szakmai gyakorlatukat, és ami még ennél is fontosabb, nagyon sok új ismerettel és tapasztalattal gyarapodnak.

Címkék: Erasmus+

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA