Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 23. 20:12, kedd | Helyi
Forrás: felegyhazikozlony.hu

Az emlékezés kötelezettség, az örökösök örök felelőssége

Az emlékezés kötelezettség, az örökösök örök felelőssége

Félegyháza város közössége október 23-án emlékezett meg az 56-os forradalom hőseiről.

A megemlékezésen Csányi József polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Az előadást követően a megemlékezők megkoszorúzták Czakó József emléktábláját a városháza aulájában, ezt követően pedig az 56-os kopjafáknál helyezték el virágaikat, koszorúikat és a mécseseket.

A művelődési központban megtartott ünnepségen Csányi József polgármester így fogalmazott megemlékezésében: - 1956. október 23-ára emlékezünk a mai napon. De nemcsak a forradalmárokra, hanem az 56 után elhurcoltakra is emlékezünk. Ez a forradalom nemzeti történetünk során az egyik legfiatalabb, de talán a legemlékezetesebb. Sok mártír, bebörtönzött, meghurcolt, megalázott ember él még ma is, akik itt vannak közöttünk, akik az emlékezés lángját és tüzét őrzik.

Az emlékezés kötelezettség, az örökösök örök felelőssége. A történelem természete ilyen. Örökséget hagy, felelősséget rak a későbbi nemzedék vállára.

Az a nap a felszabadulás érzését hozta el. Olyant, mint amikor egy fülledt szobából kilépünk a természetbe, és teleszívjuk tüdőnket friss levegővel. Az a nap történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozik, amikor az egész nemzet egy emberként lépett fel a közös cél érdekében. Vágyaikban testet öltött a vágy a demokrácia iránt, a nyugodtabb élet iránt, ami szabad jövőt ad a fiataloknak. 1956 októberének utolsó napjaiban ezekért a célokért küzdött mindenki. Volt, aki szóval, volt, aki fegyverrel.

Ez az emlék adjon nekünk erőt ahhoz, hogy olyan hazafiságot hordozzunk magunkban, amely nem kisajátító, nem hivalkodó, hanem apáink, nagyapáink hazaszeretetéből táplálkozik – zárta gondolatait a polgármester.

,

Forrás: Félegyházi Közlöny

Fotó: Fantoly Márton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.