Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Június 01. 15:10, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Az ellopott zsiráf…

Az ellopott zsiráf…

Dóka Péter Csukás István-díjas gyermek- és ifjúsági íróval találkozhattak a gyerekek és az érdeklődők az Író-olvasó találkozó június 1-jei előadásán a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A címben szereplő könyv 2003-ban íródott, Péter első könyveként. Egy csapat gyerek kalandjait meséli el, akik felcsapnak nyomozónak, hogy megtalálják az állatkertből rejtélyes körülmények között eltűnt zsiráfot. A könyvet számtalan szórakoztató és leginkább a 9-14 éves korosztályt megcélzó mű követte, melynek egyik ékköve a 2013-ban az ünnepi könyvhét alkalmából megjelent A kék hajú lány című meseregény. Ebben a műben nemcsak az emberi kapcsolatok kiüresedése és a családok krízisei jelennek meg egy kisfiú szemszögéből, hanem olyan aktuális – többnyire elhallgatott – témákról is említést tesz, mint a személyiségzavarokkal küzdő gyerekek viselkedésének okai, a gyógyíthatatlan gyermekek betegsége, vagy a kórházban átélt félelmeik.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár gyermekbirodalmában tartott könyvbemutató hűen tükrözte a gyermek érdeklődését a jeles író iránt. Sokan szerették volna megismerni kedvenc regényük alkotóját, de a bemutatkozáson kívül Péter szívesen válaszolt a gyerekekben felmerülő kérdésekre is.

Megtudhattuk többek között azt is, hogy 1974-ben született Budapesten és magyar-német szakon diplomázott. 1998 és 2002 között a Népszabadság egyik filmkritikusa volt. Írói tevékenységét egyetemista korában novellák írásával kezdte, melyek a Mozgó Világ, a Magyar Napló, a Kortárs és a Palócföld című irodalmi lapokban jelentek meg. Nemcsak írói vénáját tette próbára egyetemista korában, hanem filmezett is. Egyik írója és rendezője volt A bátyám, Igor című videófilmnek, amellyel 1997-ben fődíjat nyert az OFF fesztiválon. 1998-ban Az Isten a Szigeten című dokumentumfilm társrendezőjeként a Faludy Akadémia fődíját is megkapta. Jelenleg pedig a Móra Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozik.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok