Városlista
2018. január 20, szombat - Sebestyén

Hírek

2017. November 14. 08:21, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Az élet sok nehézsége ellenére is mosolyogva éli mindennapjait

Az élet sok nehézsége ellenére is mosolyogva éli mindennapjait

95. születésnapját töltötte a napokban Törteli Márton. Városvezetésünk nevében Balla László alpolgármester köszöntötte őt fel otthonában november 13-án.

Márton bácsi földműves család sarjaként 1922.november 11-én Kiskunfélegyházán látta meg a napvilágot. Szerény körülmények között élő szülei szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A 6 osztályos általános iskola elvégzése után szüleivel és három leány testvérével folytatták a családi hagyományokhoz hűen a szőlőművelést.

1942 nyarán – mint ahogy azt akkoriban nevezték – „levente-képzőben” gépkocsi vezetői tanfolyamot végzett kitűnő eredménnyel. A rá következő év őszén pedig besorozták katonának és Ceglédre vonult a 3. Ezredtörzshöz.

Márton bácsi 1944. májusában már az orosz fronton harcolt bajtársaival, mint a páncélozott sebesült szállító kocsi vezetője. Szerencsére a háborúban csak kisebb sérüléseket szerzett. A harcok lezárását Németországban érte meg, ahonnan boldogan indult haza. Sopronnál azonban az oroszok elfogták és hadifogolyként Oroszországba, Ufába vitték. Márton bácsi elmondása szerint ez volt élete legnehezebb időszaka. Mínusz 42 fok hidegben, téglagyárban kellett dolgoznia. Az iszonyatos körülményeket az is tetézte, hogy a kemény munka ellenére nagyon kevés élelmet kaptak, gyenge volt a ruházatunk, így mindkét nagy lábujja megfagyott. Mivel Márton bácsi egészsége a nélkülözések miatt nagyon megromlott egy szintén hadifogoly német orvos azt tanácsolta az orosz fogvatartóknak hogy engedjék haza, mert úgysem veszik már semmi hasznát. Így 1946 őszén igaz 45 kg-ra lefogyva, de hazaengedték.

- A szabadság öröme és családom szeretete gyorsan meggyógyított – mesélte felköszöntőjének mosolyogva.

Élete ezt követően már nyugalmasabban telt. 1948-ban megnősült, 1951-ben pedig a Kiskunfélegyházán megépült bányászati berendezések gyárában helyezkedett el egy lakatos képző tanfolyam elvégzése után. Márton bácsi ezt követően egészen nyugdíjba vonulásáig (1982-ig) lakatosként dolgozott.

Nyugdíjas éveit szerető feleségével tölti, 2 fiúgyermeke, 2 unokája és 3 dédunokája rendszeresen látogatja és rajongással veszi körül nap mint nap.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Január 20. 08:00, szombat | Helyi

Végzetes kortyok

Karácsony előtt huszonegy beteg került kórházba a Hajdú-Bihar megyei Szerep községből a pancsolt alkohol fogyasztása után.

2018. Január 19. 16:43, péntek | Helyi

Vár a Platán

A Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola Platán Utcai Tagintézményének Iskolaváró rendezvényének második foglalkozása az APRAJAFALVI NÉGYPRÓBA a 2018. január 23-án (kedden) 17 órakor lesz.

2018. Január 19. 11:36, péntek | Helyi

Három zarándokvonatot indít idén a MÁV

Idén három zarándokvonatot indít a MÁV; májusban az erdélyi Csíksomlyóba, júniusban a lengyelországi czestochowai magyar pálosok által alapított kegyhelyre és idén először Medjugorjéba is

2018. Január 19. 09:20, péntek | Helyi

Elcsúszott a motoros

Kiskunfélegyházán, a Balassa utcán közlekedett egy 18 éves helyi férfi Yamaha gyártmányú segédmotoros kerékpárjával.