Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Március 07. 14:29, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Átvette Kiskunfélegyháza a Holló László Díj odaítélésének jogát

Átvette Kiskunfélegyháza a Holló László Díj odaítélésének jogát

Március 6-án a Kiskun Múzeumban a művész születésének 130. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen átadásra kerültek a Holló László Díjak.

Március 6. az alföld számos városában egy különleges születésnap, melyre minden évben emlékezünk – mondta Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatónője Holló László születésének 130. évfordulójára rendezett emléknap ünnepségén. Külön tisztelettel köszöntötte a Holló László Díj Kuratórium tagjaiként Debrecenből érkező Erdélyi Sándort és Kármán Józsefet, valamint Fodor Éva Irént a Déri Múzeum művészettörténészét.

A múzeumigazgató szavait követően Erdélyi Sándor beszélt a megjelenteknek a debreceni Holló László kultuszról és a Holló László Díj 30 éves debreceni történetéről. Holló László életművének művészi példájának megbecsülése, tisztelete, élőnek és gazdagnak mondható Debrecenben, s egyúttal Hajdú-Bihar megyében. Mindannyiszor kiderült már, hogy egy-egy alkotó utóéletében mennyire fontos, hogy legyenek értők, cselekedni akaró és tudó, áldozatokra kész tisztelők, hogy éberen tartsák az illető művész, író, költő emlékét. Ez Debrecenben legfőképpen dr. Ujvári Zoltán néprajztudós személyéhez köthető. Ő állt élére a Holló élet gondozásának, szervezte az évfordulós megemlékezéseket, emlékhelyeket alakított ki több megye településein, a művész életéről, munkásságát bemutató könyvek megjelenését segítette, s a Holló László Díj megalapításával folyamatosan életben tartotta az alföld ecsetgéniuszának emlékét – mondta Erdélyi Sándor, mielőtt ünnepélyesen bejelentette, hogy a Holló László Díjat megalakulásának 30. évfordulója alkalmából Debrecen áttestálja Kiskunfélegyházának az odaítélés jogát annak minden lehetőségével és felelősségével.

Erdélyi Sándor szavait követően átadásra kerültek a Holló László Díjak. Az utolsó debreceni díjazott stílusosan városunk közismert művésztehetsége, a Holló László Képzőművész Kör vezetője Molnár István volt, míg az első kiskunfélegyházi díjazott az, aki megalapította és működtette ez idáig a debreceni Holló László Kuratóriumot: dr. Újvári Zoltán professzor, emeritus. A díjat Erdélyi Sándor vette át a professzor nevében.

Mint azt Rosta Ferenc alpolgármester beszédében elmondta, nagyon nagy örömére szolgált városunknak a debreceni Holló László Kuratórium felkérése, amely alapján a Holló László Díj átadásának jogát – mint a művész szülővárosára - Kiskunfélegyházára testálja.

Az elmúlt hónapban Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának képviselőtestülete rendeletet fogadott el a Holló László Díj adományozásáról és annak rendjéről. A Kiskunfélegyházi Holló László Kuratórium tagjai az önkormányzat egyik mindenkori alpolgármestere (Rosta Ferenc), a Kiskun Múzeum igazgatója (Mészáros Márta) és egy Holló-díjas alkotó (Szabó Ildikó), a Holló László Díjat pedig azok kaphatják meg, akik a Holló festői örökséget továbbviszik képzőművészeti tevékenységükkel és kiemelkednek alkotó társaik közül. Ezen kívül azok is, akik nem művészeti tevékenységükkel ugyan, de hozzájárulnak a Holló László örökségének ápolásához.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit