Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Február 12. 16:33, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Átverés, amit a répáról gondoltunk

Átverés, amit a répáról gondoltunk

A sárgarépában lévő béta-karotin elengedhetetlen a szemünk egészséges működéséhez.

Viszont nem igaz, hogy a több répát fogyasztók élesebben is látnak - ezt csupán a brit hírszerzés találta ki a világháború ideje alatt, hogy megtévessze a németeket.

A zöldségeket a tányér szélére kotró gyermeket a szülők rendszerint azzal biztatják, hogy a répától jobban fog fütyülni vagy élesebb lesz a látása. Bár a répában valóban rengeteg vitamin és rost van, a fütty hangerejét ezek nagy valószínűséggel nem befolyásolják, és a látásélességét is csak azoknak javítják, akik súlyos A-vitamin-hiányban szenvednek. Az álhírt, hogy a répa javít a látásélességen, az angolok kezdték terjeszteni a második világháborúban, hogy megóvják az egyik találmányuk titkát és megtévesszék a németeket.

Szuperlátás védte az angolokat?

Nem túlzás állítani, hogy a radar kifejlesztése forradalmasította a légi hadviselést, és jelentősen megnövelte a brit Királyi Légierő (Royal Air Force, röviden RAF) hatékonyságát. Az eszköz segítségével ugyanis már éjszaka is messziről kiszúrhatták a London bombázására küldött német gépeket, meghatározhatták pozíciójukat és sebességüket is. A brit hírszerzés minél tovább szerette volna titokban tartani a radar létezését, ezért azt a hírt kezdték el terjeszteni, hogy a pilótáikat répadiétára fogták, aminek köszönhetően látásuk tűélessé vált. Még röpiratokat is gyártottak arról, hogy a német bombáktól csak az A-vitamin miatt éjszaka is jól látó brit pilóták menthetik meg a londoniakat.

A propagandának másik célja is volt: a háború miatt a lakosság élelmezésére szolgáló készletek egyre szűkösebbé váltak, idényzöldségekből viszont továbbra is bőséggel akadt. Ezért igyekeztek minden embert arra ösztökélni, hogy a hús és a pékáruk helyett inkább a földeken termett friss portékát fogyasszák.

Hogy az álhírt végül sikerült-e elhitetni az ellenséggel is, arról megoszlanak a vélemények. Mendemondák fennmaradtak ugyan répaétrendre váltó német pilótákról, valószínűbb viszont, hogy nem vették be a mesét. Már csak azért sem, mert a radar kezdetlegesebb típusát eddigre ők is kifejlesztették, így sejthették, hogy a koromfekete éjszakai égbolton nem a szuperlátásukkal szúrták ki a bombázókat a RAF pilótái.

Címkék: látás, sárgarépa, szem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.