Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 11. 10:06, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Átadták a Holló László díjakat

Átadták a Holló László díjakat

A kuratórium döntése alapján idén dr. Feledy Balázs művészeti író és Rádi András festőművész vehette át a rangos kitüntetést városunk polgármesterétől Csányi Józseftől.

Városunk díszpolgára, Kossuth-díjas festőművész, Munkácsy-, és Szinnyei-díjas érdemes és kiváló művész Holló László születésének 132. évfordulóján adták át a Holló-díjakat március 6-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.
A Kis Virág keramikus által készített emlékplakettet és a Szabó Ildikó művésztanár által tervezett és készített oklevelet idén dr. Feledy Balázs művészeti író és Rádi András festőművész vehette át.

A Holló László-díjat - jelentős képzőművészeti tevékenység elismerésére adományozható - a debreceni egyetem néprajzi tanszékének professzora dr. Ujvári Zoltán alapította Holló László özvegyének Maksa Olgának közreműködésével harminc évvel ezelőtt. A debreceni Holló-díj kuratóriuma a 2016. évvel megszűnt és feladatát a szülőhely, Kiskunfélegyháza vette át. Városunk hivatalosan viszi tovább a Holló-kultusz ápolását, a díjak odaítélését, melyre két évente kerül sor. A képviselő-testület rendeletet is alkotott a Holló László-díj adományozásáról. A testület határozata alapján a kuratórium tagja lett Rosta Ferenc alpolgármester, Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója, és a Holló-díjas alkotó, Szabó Ildikó művésztanár – ismertette a Holló-díj születésének hátterét Rosta Ferenc alpolgármester.

Az idei díjazottakat Mészáros Márta a Kiskun Múzeum igazgatója, valamint Szabó Ildikó művésztanár mutatta be a megjelenteknek.

Dr. Feledy Balázs több mint négy évtizede tevékenykedik a képzőművészet, az iparművészet és a fotóművészet világában. Művészeti íróként műalkotások megértésére, megértetésére törekszik és ezzel együtt az általa bemutatott alkotásokat igyekszik megszerettetni közönségével. 1978 óta több mint ezer kiállítást nyitott meg. Főiskolai titkárként, galériaigazgatóként, egyesületi elnökként is szervezte a művészeti életet, még a világkiállítás kulturális igazgatójaként is kifejtette tevékenységeit. Ma is kurátor, kurátori elnök, folyóirat szerkesztői bizottsági tag számos testületben. Legalább 20 kötetet írt, illetve társszerkesztőként jegyzett, valamint köteteket szerkesztett. A több mint 100 évig élt Morel Mihály filmes vágó kötetéhez is ő irt előszót. Hosszan sorolhatók a folyóiratbeli esszék, a heti- és napilapokba írt cikkeinek száma.

Rádi András 81 évig hűséges volt a városhoz, a családhoz és a festészethez. A melegszívű Bandi bácsi két lánya, hét unokája és 1 dédunokája szeretetében éli életét. Bandi bácsi itt született Kiskunfélegyházán, itt élte életét és minden útravalót szülővárosától kapott. Mindenért nagyon hálás. Itt vált festővé is. A nagy elődök géniuszát elismerve tisztelve és követve indult el saját festői útján. Kirakatrendező-dekoratőrként végezte munkáját és mellette mindig fontos volt a festészet is. Az alföldi tájfestészet egyik képviselőjének mondhatjuk. Az expresszív impresszionizmus friss és intenzív lendületével készíti festményeit. A Holló László Képzőművész Kör alapító tagja, és azóta is aktív alkotója. A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagjaként a kultúra valamennyi területének segítője alkotással, szervezéssel, érdeklődésével. Bandi bácsi egy igazi élő példa arra, hogy az érdeklődő emberi elme és az alkotó kéz hogyan segítheti önmaga fejlődését és a közösség szolgálatát. Hite a képzőművészetben, az emberi kapcsolatokban, a mindennapi alkotó munkában mindenki számára szép példa lehet.

(Fotók: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit