Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 07. 08:13, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Arcára fagyhat a mosoly kazáncserénél

Arcára fagyhat a mosoly kazáncserénél

Júliustól 50-200 ezer helyett 1,5-2 millió forintba is kerülhet a csere. A szakma a pályázatok helyett/mellett félmillió forint, alanyi jogon járó támogatást javasol.

Közelednek a kazáncsere-pályázatok, amelyek arra ösztönözhetik a lakosságot, hogy kondenzációs kazánokat szereltessen fel a régi helyére. Utóbbi sokkal kevesebbet fogyaszt, főleg részterhelésnél (ősszel és tavasszal), és jobb a környezetnek is. A gázszerelőszakmának más ötletei vannak, derült ki az M1 délelőtti műsorában, amelynek vendége a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) szaklap szakújságírója volt.

Félmillió, alanyi jogon

Lantos Tivadar szerint a pályázati pénz helyett mindenkinek, aki kazáncserét fontolgat, vagy arra kényszerül, 500 ezer forint járhatna alanyi jogon. A szakember emlékeztetett: július 1-jétől már csak a fejlettebb technológiájú, gazdaságosabb, energiatakarékosabb, ám jóval drágább kondenzációs kazán válthatja fel a hagyományos gázkazánt, ami azt jelenti, az eddig 150-200 ezer forintba kerülő készülékcsere költsége elérheti akár a másfél-kétmillió forintot is.

Nem mindenki nézi a pályázatokat

Bár az Otthon melege-pénzek, illetve az energetikai korszerűsítésre (ezen belül kazáncserére) szánt pénzintézeti ingyen hitelek is hasznosak, azok helyett az első közműszolgáltatót bevonva egy egyszeri, félmillió forintos támogatás segíthetne igazán a pályázatokat nem feltétlenül szemmel tartó háztartásokon – érvelt Lantos a műsorban.

Gyilkos számok

A kondenzációs technológia költsége ugyanis a számítások szerint rövidtávon, akár 5-10 éven belül megtérülhet, ám az egyszeri beruházás nagyon nehezen kigazdálkodható, így a szakma szerint mindenképp állami beavatkozásra van szükség. Képzeljük el – hívta fel a figyelmet a szakújságíró -, mi lesz, ha egy, korábban pályázatokban nem gondolkodó idős házaspárnak novemberben tönkremegy a kazánja.

Időzített bomba?

A cseréhez ugyanis akkor már mindenféle terv, égéstermék-elvezető kémény, tetőkibúvó és sok más egyéb is kell, és ezek költségeit nagyon nehéz lesz kigazdálkodni. Az idős házaspár ezek után vagy nagyon nehezen – akár magas kamatra is – összegyűjti a pénzt, vagy megbíz valakit, hogy teljesen illegálisan szereljen fel egy régi, elfekvő kazánt. Ilyenkor azonban egy időzített bombán ül, és marad a gazdaságtalan működés is – tette hozzá.

Csak állami segítséggel megy

Ma egyébként a háztartásokban működő kazánok átlagéletkora 17 év, a készülékek 80 százaléka cserére is érett, ám a finanszírozást valahogy mindenképp meg kellene oldani – tette hozzá a szakember. A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) szaklap szakújságírója a műsorban emlékeztetett arra is: Nyugat-Európában a cserefolyamat már lezajlott, és ott jelentős állami támogatást is kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA