Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Október 15. 17:05, hétfő | Helyi
Forrás: Szakmaközi Művelődési Ház

Aranyalma népmesepont a Szakmaközi Művelődési Házban

Aranyalma népmesepont a Szakmaközi Művelődési Házban

Október 19-én népmesepont nyílik kiskunfélegyházán.

79,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Kiskunfélegyházán a TEMI Szakmaközi Művelődési Háza egy új közösségi családi színtér, az Aranyalma Népmesepont létrehozására és működtetésére, „A népmese birodalmának létrehozása és anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése” elnevezésű, EFOP-3.3.4-17-2017-00023 kódszámú program keretében. A projekt forrását az Európai Unió (Európai Szociális Alap) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatásnak köszönhetően egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jön létre.

Az épületben több mint 60 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, népmeseszínházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben.

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 18 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a Szakmaközi Művelődési Ház, összesen közel 1600 tanuló bevonásával.

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, az ifjúság XXI. századi elvárásainak, igényeinek megfelelve várja a megyeszékhelyről és a környező településekről érkező vendégeket, az ifjúság mellett a családokat is.

Elsősorban a Kiskunság meséit kívánják megismertetni látogatókkal. A mesék közül a lokális identitás folklór alkotásait helyezik középpontba, elsősorban az alföldi népmese gyűjtőkre koncentrálva. Megjelenek a tanyák és mezővárosok vásárok, kézművesek, és kiemelten foglalkoznak majd a kiskunsági pásztorhagyománnyal is. A projekt megvalósítása három év alatt, összességében, ezernél is több programot jelent majd, amelyet újabb legalább három évig visznek tovább. A Népmesepont létrejöttében, kialakításában kulcsszerepet vállalt Juhász Szilvia, Lutter Imre, Nagy-Kovács Enikő, Rátkai Sándor, Schafer Anett és Tóth Gábor.

Az október 19-én, 10 órakor kezdődő Hetedhét családi mesenapon, amely a NépmesePont hivatalos megnyitója, számos program és meglepetés várja a közönséget. Fellép a Kávészünet zenekar és Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, lesz népmeseszínházi előadás, élőszavas mesemondás, népmesei élő társasjáték, táncház és megannyi izgalmas program. Köszönőt mond Dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai helyettes államtitkára, Rosta Ferenc, Kiskunfélegyháza város alpolgármestere, videóüzenetben Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. Az Aranyalma NépmesePont célja, hogy a hely a családi élet egyik fontos pontja legyen, autentikus környezetben és programokkal.

További információ kérhető: Rátkai Sándor igazgató (telefon: 70/949-1495, e-mail: szakmakozimuvelodesihaz@gmail.com)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés