Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Június 25. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Amit rosszul tudtunk a sörről

Amit rosszul tudtunk a sörről

Tévhitek és féligazságok

Nyáron nagy a kísértés, hogy "megideologizáljuk" a sörözést. Az alkoholfogyasztás előnyeit taglaló írások azonban másra nem jók, mint hogy önigazolásul szolgáljanak a függőségben élőknek.

Semmi bajunk a sörrel, sőt... De azt azért túlzásnak tartjuk, hogy ezt az alkoholos italt egészségesként, sőt az egészséget megőrzőként propagálják, különösen Magyarországon, ahol több százezerre tehető az alkoholisták száma.

Az írás olyan - az interneten megtalálható - állításokat idéz, amelyek nem, vagy csak részben igazak. Itt van rögtön az első: "Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben." A blogbejegyzés szerzője szerint ez erősen félrevezető állítás. A lényeg ugyanis nem ez, hanem az, hogy a sörben lévő alkohol erős prooxidáns, bőven ellensúlyozza az italban jelen lévő antioxidánsok hatását. Végeredményben a sör nem antioxidáns, hanem prooxidáns hatású, ezzel magyarázható a túlzott sörfogyasztás (alkoholizmus) számos "mellékhatása", például a daganatos betegségek rizikójának fokozódása. Antioxidáns hatás legfeljebb az alkoholmentes sörtől várható.
Aztán itt egy másik vitatható kijelentés. "Naponta fél liter sör a vesekő-rizikót 40 százalékkal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja."

A vizelettérfogat növelése valóban csökkenti a vesekövesség veszélyét. Mivel a vesekövek gyakran azért alakulnak ki, mert a tömény vizeletben elkezdenek kikristályosodni bizonyos anyagok, könnyen belátható, hogy a "hígítással" a veszély csökkenthető. Ez a hatás sörfogyasztás esetén is kialakul, de kétségtelen, hogy olcsóbb és egészségesebb a vízfogyasztás - bármit is mondjanak a milánói orvosok vagy a brit tudósok.
"Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, körülbelül 4 százalékos alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal." Szép nagy féligazság. A cukor sem hizlal, ha keveset eszünk belőle.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.