Városlista
2018. december 9, vasárnap - Natália

Hírek

2018. Szeptember 27. 18:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Amikor a halálból élet fakad

Amikor a halálból élet fakad

Ezt a napot a halált legyőző élet ünnepének lehetne neveznünk – mondta szeptember 26-án Hajagos Gyula esperes, a Szervdonorok Emlékművének felszentelésekor.

Az Alsótemető ravatalozójánál felállított - Bozóki István kőfaragó mester által tervezett és készített - emlékmű gondolata, egy Édesanya: Csikós Józsefné szívében fogalmazódott meg.

Csikós József és felesége 33 éves fiukat veszítették el hirtelen szívhalál következtében hét évvel ezelőtt. Miután az újraélesztés ellenére a fiatalember agyműködése oxigénhiány következtében leállt, az orvosok közölték, hogy egészséges szerveit szervátültetés céljára felhasználják. Szavakkal azt nem lehet kifejezni, amit abban a pillanatban éreztek a szülők. A tragédiát követő mérhetetlen fájdalomnak szinte tetőpontja volt annak a gondolata, hogy legféltettebb kincsüket megcsonkítják. Három év kellett a történtek feldolgozásához és ahhoz, hogy más megvilágításban lássák azt, amit a sors rájuk mért.

A Fiumei úti temetőben járva egy kopjafánál sokadalomra lettek figyelmesek. Mint kiderült mind szervátültetettek voltak, akik hálát adtak az ismeretlen donoroknak, akiktől a lehető legnagyobb ajándékot kapták: egy esélyt az életre.

A megemlékezőknek nem volt nehéz kikövetkeztetniük, hogy a könnyeivel küszködő Édesanya és Édesapa épp a „másik oldalon” állnak. Odamentek és vigasztalták őket. Így alakult ki a Csikós házaspár kapcsolata a szervátültetettekkel, akik azóta is minden évben szeretettel invitálják őket az ünnepségükre.

A történtek után gondolkodott el Csikósné Irma azon, hogy városunkban is meg kellene valósítani egy hasonló emlékhelyet, ahol mind a donorok hozzátartozói, mind pedig a transzplantáltak leróhatják tiszteletüket a névtelen szervadományozó hősök előtt.

Így állították fel az országban az első olyan emlékhelyet, ahol a donorrá lett névtelen hősök előtt bárki leróhatja tiszteletét, aki úgy érzi szeretné valahogyan kifejezni háláját a legnagyobb ajándékért, amit ember az embernek adhat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. December 09. 09:58, vasárnap | Helyi

A második is fényre lobban, jelzi: angyal szállt a földre

A hitet jelképező első gyertyaláng után fellobbant városunk adventi koszorúján december 8-án a reményt jelképező második gyertya is.

2018. December 09. 09:20, vasárnap | Helyi

Idén 56 alkotásból épült meg a Mézeskalács Meseváros

Immáron ötödik alkalommal épül fel Advent idején a Mézeskalács Meseváros, melyeknek minden egyes darabját jótékonysági célzattal készítik a vállalkozó kedvű alkotók, és akik ily módon kívánnak segítséget nyújtani.

2018. December 09. 08:00, vasárnap | Helyi

Ne feledje! Ma állat- és kirakodóvásár!

Tájékoztatjuk a tisztelt Lakosságot, hogy a hagyományoknak megfelelően ma is (december 9-én) megrendezésre kerül az ORSZÁGOS ÁLLAT- ÉS KIRAKODÓVÁSÁR a félegyházi vásártéren.

2018. December 08. 21:13, szombat | Helyi

A karácsony már kopogtat az 5. számú választókörzetben is

Mint minden évben, idén is gondoskodott az 5. számú választókörzet önkormányzati képviselője arról, hogy mindenkinek legyen ünnep a karácsony.