Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2018. Szeptember 27. 18:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Amikor a halálból élet fakad

Amikor a halálból élet fakad

Ezt a napot a halált legyőző élet ünnepének lehetne neveznünk – mondta szeptember 26-án Hajagos Gyula esperes, a Szervdonorok Emlékművének felszentelésekor.

Az Alsótemető ravatalozójánál felállított - Bozóki István kőfaragó mester által tervezett és készített - emlékmű gondolata, egy Édesanya: Csikós Józsefné szívében fogalmazódott meg.

Csikós József és felesége 33 éves fiukat veszítették el hirtelen szívhalál következtében hét évvel ezelőtt. Miután az újraélesztés ellenére a fiatalember agyműködése oxigénhiány következtében leállt, az orvosok közölték, hogy egészséges szerveit szervátültetés céljára felhasználják. Szavakkal azt nem lehet kifejezni, amit abban a pillanatban éreztek a szülők. A tragédiát követő mérhetetlen fájdalomnak szinte tetőpontja volt annak a gondolata, hogy legféltettebb kincsüket megcsonkítják. Három év kellett a történtek feldolgozásához és ahhoz, hogy más megvilágításban lássák azt, amit a sors rájuk mért.

A Fiumei úti temetőben járva egy kopjafánál sokadalomra lettek figyelmesek. Mint kiderült mind szervátültetettek voltak, akik hálát adtak az ismeretlen donoroknak, akiktől a lehető legnagyobb ajándékot kapták: egy esélyt az életre.

A megemlékezőknek nem volt nehéz kikövetkeztetniük, hogy a könnyeivel küszködő Édesanya és Édesapa épp a „másik oldalon” állnak. Odamentek és vigasztalták őket. Így alakult ki a Csikós házaspár kapcsolata a szervátültetettekkel, akik azóta is minden évben szeretettel invitálják őket az ünnepségükre.

A történtek után gondolkodott el Csikósné Irma azon, hogy városunkban is meg kellene valósítani egy hasonló emlékhelyet, ahol mind a donorok hozzátartozói, mind pedig a transzplantáltak leróhatják tiszteletüket a névtelen szervadományozó hősök előtt.

Így állították fel az országban az első olyan emlékhelyet, ahol a donorrá lett névtelen hősök előtt bárki leróhatja tiszteletét, aki úgy érzi szeretné valahogyan kifejezni háláját a legnagyobb ajándékért, amit ember az embernek adhat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 17:13, péntek | Helyi

Elégedetten az élettel

E címmel tartott előadást óriási sikerrel Pál Feri atya a Móra Ferenc Művelődési Központban február 19-én a Házasság Hete Rendezvénysorozat egyik programjaként.

2019. Február 22. 12:59, péntek | Helyi

Hogyan készüljünk fel a változó épületenergetikai követelményekre?

Egyre szigorodnak az építkezéshez köthető szabályozások, hatványozottan igaz ez az épületenergetikai követelményekre.

2019. Február 22. 12:55, péntek | Helyi

A Las Vegas-i világpremier után már a kecskeméti gyártósoron az új modell

A Mercedes-Benz megkezdi Kecskeméten az új CLA Coupé gyártá-sát. Az új CLA Coupé, valamint a CLA Edition 1 2019 májusában kerülnek kereskedelmi forgalomba.

2019. Február 22. 10:09, péntek | Helyi

Lakossági tájékoztatás fertőző veszélyes hulladék elhelyezéséről

Az otthonukban keletkező fertőző veszélyes hulladékaikat a Bács-Kiskun Megyei Kórházban kihelyezett gyűjtődobozokban helyezhetik el.