Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Március 26. 11:38, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Ami nekünk történelem, az Sanyi bácsinak a gyerekkora

Ami nekünk történelem, az Sanyi bácsinak a gyerekkora

90. születésnapján köszöntötte fel városunk vezetése nevében Balla László alpolgármester Nagy Sándort, aki 1927. március 11-én született Kiskunfélegyházán.

Mint ahogy azt Sanyi bácsi mondta, abban az időben még mindenki gyalog járt munkába és sok ember nem mondhatta el magáról, hogy van saját cipője. Sanyi bácsi születésekor az Országgyűlés még Zsitvay Tibor és Huszár Károly elnöklete alatt ülésezett. Köszöntésekor büszkén mesélte a szépkorú bácsi, hogy ő még hallhatta gr. Bethlen István, gr. Klebelsberg Kunó szavait.

„Ez nem is volt olyan régen. 90 éve.” – nevetett vidáman. S közben szaporán lépegetett és kínálta hellyel a születésnapjára érkező vendégeit.

Sanyi bácsiék kilencen voltak testvérek: 8 fiú és egy lány. Nehéz gyermekkora volt. Árvaként kellett felnőnie, mert édesapjának elvesztésekor kettő, édesanyja halálakor pedig még csak tíz éves volt. A testvére fogadta be és nevelte fel. 6 elemit végzett a Kiskunfélegyházához tartozó alpári úti iskolában, ami 3 km-re volt a házuktól. Ezt követően nyolc évig gazdasági cselédként dolgozott, havonta 10 forintnak megfelelő pengőért. Ennek az időszaknak a katonaság vetett véget.

A katonaság után megnősült, s később megszülettek a gyermekei. Dolgozott a laktanyaépítésnél, állami gazdaságban, terményesnél, és a Volánnál 25 évet, mint rakodómunkás. 60 évesen ment nyugdíjba 1987-ben. Immáron a 30. évet tölti nyugdíjban. A nyugdíjas kor elérése után még 10 évig napszámba járt dolgozni, tevékenyen töltötte a mindennapjait. 80 éves koráig még művelte a saját földjét, de ma már csak kisebb munkáknál segédkezik. Egész életében kemény fizikai munkát végzett, soha nem kereste a munka gyengébb oldalát.

Még így most 90 évesen is boltba jár és végzi a ház körüli munkákat. Füvet nyír, galambokat és csirkéket nevel a feleségével együtt, aki szintén szép korú 87 éves.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.