Városlista
2019. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2019. Március 20. 08:58, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Alkonykapcsolós közvilágításra tér át a város

Idén ősztől már nem a pontos idő, hanem a tényleges fényviszonyok határozzák meg Félegyházán, hogy mikor kapcsoljon be a közvilágítás: amikor sötétedni kezd, a lámpák felgyúlnak.

Ezt az úgynevezett alkonykapcsolós megoldás teszi lehetővé, amire egy évvel ezelőtt kezdeményezte az átállást Csányi József polgármester, és mostanra minden feltétel adott a megvalósításhoz - adta hírül a Félegyházi Közlöny internetes hírportálja.

Mint azt Lénárt József önkormányzati főtanácsos elmondta, Félegyházán a 2000-es évek eleje óta közvilágítási naptár alapján kapcsolják a lámpákat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város és a hozzá tartozó nyolc település alkotta hálózati rendszerben az áramszolgáltató – a magyar szabványnak megfelelően – 10 naponta módosítja a lámpák be- és kikapcsolásának időpontját.

Ezzel az eljárással azonban, különösen a késő őszi és a téli időszakban, jelentős lehet az eltérés az időjárási és fényviszonyok függvényében a sötétedés és a bekapcsolási idő között. Ezért kezdeményezte Csányi József polgármester a környező településeknél az alkonykapcsolós rendszerre való átállást, amire csak a hálózati rendszer összes tagjának hozzájárulása mellett van lehetőség.

A rendszer lényege, hogy Kiskunfélegyházán, a Csanyi úti alállomáson elhelyeznek egy alkonykapcsolót, ami a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően kapcsolja be és ki a közvilágítást. A megvalósítás felgyorsítása érdekében a kivitelezési költségeket Félegyháza magára vállalta.

Lénárt Józseftől megtudtuk, hogy a közelmúltban minden településtől beérkezett a hozzájáruló nyilatkozat, így Csányi József polgármester megkötötte a szerződést az áramszolgáltatóval, amely júliusra vállalta a rendszer kiépítését. Így az őszi sötétedések idejére már a fényviszonyoknak megfelelően kapcsol ki és be Félegyházán a közvilágítás.

Fotók: Bencsik László és Fantoly Márton

Címkék: alkonykapcsoló

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 22. 08:00, hétfő | Helyi

Állati húsvét a Kecskeméti Vadaskertben

Ha itt a Húsvét, akkor biztosan lehet számítani arra, hogy a Kecskeméti Vadaskert is különleges programokkal készült az ünnepekre.

2019. Április 22. 07:26, hétfő | Helyi

Keddtől záporokra, zivatarokra is számíthatunk

Hétfőn hajnaltól északkelet felől egyre nagyobb területen keletire fordul, és megerősödik a szél, záporok, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

2019. Április 21. 18:41, vasárnap | Helyi

Négyen sérültek meg egy hármas karambolban Kiskunmajsa határában

Négyen sérültek meg abban a balesetben, amely Kiskunmajsa határában történt vasárnap délelőtt.

2019. Április 21. 18:00, vasárnap | Helyi

Ember tervez, robot végez

ELKÉPESZTŐEN fejlődik az orvostudomány: csodára képesek a sebészeti robotok, személyre szabott protézisek készíthetők háromdimenziós nyomtatóval.