Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Augusztus 19. 12:32, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Áldott legyen minden iparos keze munkája

Áldott legyen minden iparos keze munkája

A Vállalkozók Ipartestülete Szolgáltató Egyesület immáron harmadjára rendezi meg a Félegyházi Napok keretei között kiállítását, mely ez idáig minden évben az iparos szakma más-más jellegzetességeit ölelte fel.

Első alkalommal a cipésztől, az asztaloson át egészen a varróig mindenféle szakma részt vett a kiállításon. Következő évben a régi szakmák eszközeit mutatták be a nagyközönségnek. Idén pedig a szakmák külön válogatásával, a könnyűipar felé fordulva – babakiállítással, szőttesekkel, kézimunkákkal, képeslap gyűjteménnyel, esküvői ruhákkal – próbáltak minél érdekesebb és színesebb, látnivalóban gazdag tárlatot létrehozni.

A kiállítás joggal kapta a „Mesterségek és művészetek” címet, hiszen nemcsak a különféle szakmák termékei ejtik ámulatba az érdeklődőket, hanem a szépművészeti alkotások előtt merengve is kellemes perceket tölthetnek el egy-egy kiállító teremben. Ilyen például Patyi Laci bácsi „Szeretem a városom: Kiskunfélegyházát” című kiállítása, valamint Szűts Tamás szoborkiállítása, mely szintén csodálatos alkotásokat ölel fel.

„Büszkeséggel tölt el, hogy külföldi kiállítónk is van Szerbiából Bácskatopolyáról akik ez idáig minden évben csodálatos népi hagyományú termékeikkel kápráztatták el városunk lakosságát” – tudtuk meg Makai Lászlónétól, a Vállalkozók Ipartestületének elnökétől a kiállítás megnyitójának kapcsán. Azt is elárulta, hogy az OldTimer autókat kedvelő vendégek számára az udvaron felállított sátorban akadnak érdekességek, a hátsó teremben pedig Koltai Judit révén korhű színházi jelmezek színesítik a látnivalók sorát.
Az ünnepélyes megnyitón Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke mély tisztelettel beszélt azokról, akik kezük munkájukkal, bármilyen iparos szakmát űzve élik mindennapjaikat és képviselik az eltűnőben lévő kézműves hagyományokat. „150 évvel ezelőtt nagy általánosságban az emberi munkavégzés 90%-ához izomerő kellett, 10% volt a szellemi erő. Napjainkra ez megfordult. A modern, korszerű világban egyre kevesebb a kézimunka. Épp ezért egyre keresettebb és egyre nagyobb a becsülete is. Mi akár ebben a teremben is érzékelhetjük, hogy mennyi tudás, évezredes tapasztalat van benne egy-egy öltésben. Ennek a tudásnak, ennek a készségnek és képességnek kell teret engedni mindennapjainkban, a kormánynak pedig biztosítania kell egy olyan piacot, amely megfelelő megélhetéssel tud szolgálni a kézműves szakmákban dolgozóknak” – mondta.

Rausch Sándor a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Csányi József, Kiskunfélegyháza város polgármesterének méltató beszédét követően Németh László az Iparosok Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg a kiállítást, melyet augusztus 21-ig lehet megtekinteni a Vállalkozók Ipartestülete Szolgáltató Egyesület Székházában (Móra tér 9.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.