Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. December 05. 08:18, szerda | Helyi
Forrás: BAON

Agrárképzési bázis lehet Félegyházán

Agrárképzési bázis lehet Félegyházán

Többmilliárdos fejlesztés keretében a térség meghatározó agrárképzési központjává alakítanák át a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát.

A fejlesztés célja, hogy a 21. századi kihívásoknak megfelelve vonzóvá tegyék a mezőgazdasági ágazatot a fiatalok előtt.

A Mező­gazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola fejlesztési koncepciójáról tegnap tárgyalt dr. Nagy István agrárminiszer, Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Rózsa Pál iskolaigazgató és Csányi József polgármester. A megbeszélést megelőzően meglátogatták az intézmény tangazdaságát és tanvágóhídját is. Ezt követően az iskolában tartottak közös sajtótájékoztatót.

A BAON internetes portál hírközlése szerint Nagy István agrárminiszter elmondta: a mezőgazdaság fontos stratégiai ágazat, ám ahhoz, hogy a magyar agrárium a 21. századi kihívásokhoz felzárkózzon, generációváltásra, utánpótlásra, a legújabb ismeretek átadására van szükség. Ehhez azonban fejleszteni kell a képzés bázisául szolgáló Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát.

– Elkészült az intézmény fejlesztési koncepciója. Ez a szakmai dokumentum meghatározza azt a fejlesztési irányt, amely lehetővé teszi, hogy az iskolát a térség meghatározó agrárképzési központjává, bemutató mezőgazdasági szakközépiskolává alakítsuk. Megállapodtunk abban, hogy ezt a fejlesztési koncepciót a kormány elé visszük. Abban reménykedem, hogy a jövő évben a végleges döntés is megszülethet – nyilatkozta az agrárminiszer. Hozzátette: az iskola eddigi eredményei is alátámasztják a fejlesztési elképzeléseket.

– Mindaz az eredmény, amit az iskola felmutatott, méltó arra, hogy az intézményt 21. századivá fejlesszük. A további eredményes képzéshez elengedhetetlen ugyanis a precíziós mezőgazdasághoz köthető megújuló technikák bevezetése. Joggal várják el a diákok, hogy a képzés során a legújabb ismereteket kapják – hangsúlyozta Nagy István.

Rózsa Pál, az iskola igazgatója a fejlesztési koncepció részleteiről elmondta, a tangazdaságban egy gyakorlati kollégiumot, főzőkonyhát és egy fedeles lovardát szeretnének kialakítani. Modern sertéstenyésztő és hízómarhatelepet is építenek. Kiemelt céljuk a mangalicaágazat fejlesztése is. A húsipari tanüzemben higiéniai fejlesztések mellett szükséges a régi gépek cseréje. Az iskolában pedig elengedhetetlen a kollégium felújítása és bővítése. Mindazonáltal nagy vágyuk egy saját konyha kialakítása – sorolta az igazgató.

– A város vezetősége is nagy örömmel fogadta az iskola fejlesztésének tervét, hiszen az itt végzett fiatal szakemberekre nagy szüksége van a városban és vonzáskörzetében működő mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeknek – nyilatkozta Csányi József polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.