Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. December 03. 07:22, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Advent idején a szeretet cselekedeteire kell koncentrálni

Advent idején a szeretet cselekedeteire kell koncentrálni

Advent első vasárnapjával megkezdődött a felkészülés a karácsonyra, a koszorún meggyújthattuk az első gyertyát.

A karácsonyig tartó négyhetes örömteli várakozás, ráhangolódás az ünnepre, középpontjában a böjt, a bűnbánat és a szeretetvezérelt cselekedetek állnak. Erdő Péter bíboros szerint éber várakozásban kell élnünk advent idején.

A karácsonyra való várakozás nem más, mint a Jézus Krisztussal való találkozás várakozása – mondta el Erdő Péter bíboros az M1 Ma este című műsorában. Hozzátette: karácsonykor megünnepeljük Jézus Krisztus születésének napját, ugyanakkor várjuk a vele való találkozást a kegyelmi élet síkján, vagyis a szentségekben.

Mint mondta, ha ilyen várakozásban élünk, akkor – ahogy azt az evangélium is írja – Jézus a virrasztásra szólít fel. Nem egyszerűen, türelmesen és passzív módon várakozunk, hanem tartalmasan, hiszen ébernek kell lenni – fogalmazott a bíboros.

Éber várakozás

Erdő Péter elmondta, éberen várakozni úgy lehet, hogy észrevesszük Jézus Krisztust a másik emberben. Úgy fogalmazott, a szeretet cselekedetinek különösen nagy szezonja van ilyenkor. Hozzátette, az imádságban megjelenik Jézus.

Emlékeztetett: az adventi koszorú négy gyertyája is arra figyelmezteti a hívő, vallásos keresztényeket, hogy ilyenkor összejövünk, imádkozunk, roráté szentmisén veszünk részt, még akkor is, ha az nehezünkre esik. Mint mondta, advent időszakában valami olyat tehetünk, ami egyébként nehezünkre esik, annak a kedvéért, akivel találkozni szeretnénk.

A személyes szeretet a legnagyobb ajándék

Karácsonyhoz közeledve egyre többször hangzik el a bibliai idézet: „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte…”. A műsorban felvetődött a kérdés, mi az az áldozat, amit az ember adhat a másikért úgy, hogy azzal ne kevesebb, hanem több legyen?

A bíboros erre válaszul azt mondta, ez nem más, mint maga a szeretet. Nem puszta anyagi javakról van szó, hiszen ha csak abban mérjük például a karácsonyi ajándékot is, akkor az igen lelketlen dolog lesz, és nem tudunk neki igazán örülni. Erdő Péter hangsúlyozta, a személyes szeretet az, amire az embereknek leginkább szüksége van. Ez az az ajándék, amivel nem csak a megajándékozott fél, de mi magunk is gazdagabbak leszünk.

Ezért fontos, hogy karácsony idején látogassuk meg rokonainkat, az idős embereket, akik betegek, vagy akár börtönben vannak. Ilyenkor érdemes külön figyelmet fordítsunk a találkozásokra – mondta el a bíboros.

Pótolhatatlan ajándék a szeretet?

Az együtt készülés, az együtt örülés és játszás lehet az egyik megoldása annak, hogy az elmaradt szeretetet ne a tárgyi ajándékkal pótoljuk – fogalmazott. Mint mondta, nem véletlen, hogy nem pusztán egy feldíszített fát állunk körül és nézzük, milyen ajándékok vannak alatta, hanem hívő családoknál a karácsonyfa alatt ott áll a betlehem is.

Hangsúlyozta: a karácsony egy közösségi alkalom, nem csupán az ajándéktárgyak birtokba vételéről szól.

Másokon segíteni minden nap lehet

Az adventi előkészület során a böjtölés és bűnbánat mellett tettekben megnyilvánuló jócselekedetekkel is készülünk az ünnepre. Ebben az időszakban még inkább figyelünk a körülöttünk élő elesettekre.

Erdő Péter szerint az ember olyan, hogy térben és időben él, érzelmei ünnepnapok, gyászidőszak és bűnbánati napok köré rendeződnek. Úgy fogalmazott, szezonja van a másokon való segítésnek, ugyanakkor fontos, hogy legyenek olyan szokások és intézmények, amelyek a rászorultak segítését állandóan vállalják.

Amennyiben valaki ráérez arra, milyen jó segíteni és adni, akkor ezt az év minden napján megvalósítja – tette hozzá Erdő Péter.

Címkék: advent, karácsony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.