Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Október 30. 18:39, csütörtök | Belföld
Forrás: Adrienn

Adj mielőtt kapsz...

Adj mielőtt kapsz...

"Adj mielőtt kapsz..." Ezekkel a szavakkal határozta meg az élet fő célját Gubcsi Lajos Leányálom című könyvének bemutatóján október 30-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

"Adj mielőtt kapsz..." Ezekkel a szavakkal határozta meg életünk célját Gubcsi Lajos Leányálom című könyvének bemutatóján október 30-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Gubcsi Lajos Kiskunfélegyházi születésű közgazdász, a közgazdaságtudományok kandidátusa, címzetes egyetemi docens, újságíró, író és költő. Nemrégiben mutatta be Legényregény című könyvét, mely a XX. század második felében játszódó, sokszínű történetfűzér egy férfi és sok nő kapcsolatairól, szépírói formában elmesélve, a dokumentumregény és a lírai regény metszéspontjában, versekkel, művészi fotókkal és képzőművészeti alkotásokkal illusztrálva. Valóságos történetek, az írói fantázia szépségével. Párját ritkító, mívesen szép alkotás egy briliáns, de feldolgozatlan témában: milyenek a férfiak és milyenek a nők.

A Leányálom című könyve eltérően a Legényregénytől nem regény. A valóságban inkább érzelmi kifakadások rögzítése versben, néha prózában, s nagyon erősen a kép eszközével. Illusztrációként Gubcsi Attila festményei szolgáltak. A mű alcíme: Erotika fátyolban.

A költő mesélt a versek keletkezéséről, melyek mind a valóságra támaszkodnak, létező személyek jelennek meg bennük, igaz személytelenül, név nélkül. Természetes egyszerűséggel és őszinteséggel beszélt arról az időszakról, amikor Németországban dolgozott, illetve azokról az évekről is, amikor igen-igen a pohár fenekére nézett és úgy írogatott. Később elcsodálkozva olvasta ezeket a verseket, skicceket, hiszen teljesen úgy tűnt nem is ő írta. Akkor döbbent rá, hogy a versírás egy "más állapot", ez az alkotó folyamat, amikor a költő képes annyira elmerülni a munkájában, hogy megszűnik a külvilág. Nem kellett többé távol lenni az otthonától, nem kellett a pohár fenekére néznie ahhoz, hogy átélje ezt az eufórikus állapotot. Sorra születtek a versek az irodája négy fala között. Ezekből a költeményekből állt össze több műve mellett a Leányálom is.

Végezetül egy megzenésített darabot nézhettek és hallgathattak meg vetítőn az érdeklődők, mely ékes bizonyítéka annak, hogy Gubcsi Lajos ismét remekművet alkotott.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: