Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Május 21. 08:37, szombat | Belföld
Forrás: mti

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák

A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A jó idő beköszöntével sokan sütnek-főznek a kertben, vagy az erdőkben kijelölt tűzrakó helyeken, illetve égetik el a kerti zöldhulladékokat. Ezért fontos, hogy minden tűzgyújtó tisztában legyen az alapvető biztonsági szabályokkal és felelősségével - hangsúlyozta az OKF.

A kerti sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett megengedett. Az általános szabály szerint tilos a kerti zöldhulladékok égetése - írta az OKF, de - mint megjegyezték - a települési önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt.

A külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza - fejtették ki.

Tűzgyújtási tilalom esetén viszont akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt az érintett területen egyébként más jogszabály, önkormányzati rendelet megengedi - hívta fel a figyelmet az OKF, hozzátéve: jogszabálytól, önkormányzati rendelettől eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtás tűzvédelmi bírságot von maga után.

Az OKF mindemellett azt kéri, hogy mindenki tájékozódjon a várható időjárásról, mert az erős szélben gyorsan továbbterjedhet a tűz.

Emellett fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról, a tűz kezelésére alkalmas kézi szerszámról - írta az OKF, hozzátéve: baj esetén a 112-es számon kérjenek azonnal segítséget.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az ország nagy részén nem várható csapadék. Sok napsütésre lehet számítani, vasárnap akár 27 Celsius-fokig is melegedhet az idő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.