Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 04. 08:50, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A régmúlt disznóvágás hangulatát idézték fel a mezgések

A régmúlt disznóvágás hangulatát idézték fel a mezgések

Immáron második alkalommal rendezte meg március 2-án a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakképző Iskola hagyományőrző disznóvágását a városközpontban.

- A rendezvénnyel nem titkolt célunk a húsipari termékgyártó szakma, valamint az iskolánkban folyó agrárszakképzés népszerűsítése – nyilatkozta lapunknak Rózsa Pál iskolaigazgató.

- Sajnos azt kell mondanunk, hogy a hentes szakma presztízse egyre inkább csökkenő tendenciát mutat. Régen a falvakban a bölléreknek nevük volt, tisztelték és megbecsülték őket. Ezek a disznóvágások sajnos már nemcsak a városban, hanem faluhelyen is megszűntek, vagy csak nagyon kevés családnál van szokásban. Ebből kifolyólag a szakma megbecsültsége is csökken. Napjainkra hiányszakmává vált a hentes munka és húsipari feldolgozás, pedig nemcsak külföldön, hanem nálunk Magyarországon is meg lehet élni ebből a tevékenységből. A szakember hiány ellensúlyozására az üzemek próbálnak gépesíteni, de a végtelenségig azt sem lehet, hiszen a gépeket is hozzáértőknek kell működtetni – magyarázata a szakképző iskola vezetője.

A szakmai iránti érdeklődés csökkenő tendenciát mi sem mutatja jobban, hogy a félegyházi mezőgazdasági iskola a ’90-es években három hentes osztályt is indított, melyben a tanulók létszáma elérte a harminc főt. Idén pedig pusztán tizennégyen fognak húsipari feldolgozó szakmai vizsgát tenni az évfolyam végén.

Mindennek a hátterében az húzódik meg, hogy a mai felnövekvő generáció a szüleik példáját látva a multikban vásárolják meg az élelmiszert. Eszükbe sem jut, hogy azt megtermelhetnék saját maguk is.

- Ezzel a rendezvénnyel az érdeklődők talán egy kis ízelítőt kaphatnak a régmúlt idők jó hangulatú disznóvágásaiból és azokból az ételekből, melyeknek alapanyagait a diákok saját kezükkel állították elő a tangazdaságban és a termőföldeken – mondta bizakodva Rózsa Pál igazgató.

A rendezvény népszerűsége abból is jól látható, hogy a tavalyi évhez képest tágasabb helyszínt kellett választani. 2018-ban a polgármesteri hivatallal szemben lévő parkoló igen szűkösnek bizonyult, csakúgy mint a felsorakoztatott ételek – italok mennyisége. Ezért idén már nagyobb volumenben gondolkodott az iskola vezetősége és hívó szavukra nagyon sok támogatóra találtak. A képviselőtestületből például többek között dr. Ónodi Izabella és Kollár László is fakanalat ragadott, hogy egy-egy hagyományőrző étel elkészítésével is segítse a rendezvény sikerét. De említhetnénk a Királyi Szakácsokat és még sok-sok vállalkozót, akik Rózsa Pál igazgató és Kis-Fekete Bence fő szervező hívó szavára rögtön igent mondtak.

A nap folyamán lehetett kóstolni hagymás vért, pecsenyét, hurkát-kolbászt, töltött káposztát, orjalevest, agyas-levest székely-módra, paprikás pörköltet savanyú mártással, desszertként pedig házi rétest, mindezt pedig a büfében kapható finom italokkal öblíthették le.

A rendezvényre kitelepült az iskola Mártírok utcai Mintaboltja is, ahol egész nap szorgosan szolgálták ki a vásárlókat a diákok és tanáraik. Talán mondani sem kell, hogy minden vásárlással az iskolában folyó munkát, az agrárszakképzést támogatták.

(Címlapfotó és galéria forrása: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza)

Címkék: disznóvágás, Mezgé

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.