Városlista
2018. november 13, kedd - Szilvia

Hírek

2018. Február 01. 13:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

A népszerű sci-fi író Félegyházán is bemutatta legújabb könyvét

A népszerű sci-fi író Félegyházán is bemutatta legújabb könyvét

Bán János, aki Bán Mór, Kim Lancehagen, Gran Goa írói álneveken híresült el, január 30-án a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban mutatta be legújabb könyvét az író-olvasó találkozó keretében.

Bán János magyar fantasy- és sci-fi-író, újságíró 2008-tól történelmi témájú könyveket is ír. Legnépszerűbb regénysorozata a Hunyadi-ciklus, melyet Kiskunfélegyházán is bemutatott a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A népszerű író 2013. októberében már járt Kiskunfélegyházán, és akkor is beszélt a Hunyadiak regénytörténetének sorozatáról – mondta el köszöntőjében Kállainé Vereb Mária a könyvtár igazgatója.

Az üdvözlő szavakat követően Kollár László – a találkozó létrejöttének kezdeményezője – személyes gondolataival vezette be az estét.

- Egészen fiatal korom óta érdekelt a történelem, ezen belül is a magyar történelem. Az első ilyen jellegű benyomást egy kisdobos kezdetű diafilm tette, melyet rengetegszer megnéztem. Miután már az olvasásban is el tudtam merülni, akkor kezembe került az Egri Csillagok kötelező olvasmány. Ez volt az első olyan kötelező könyv, melyet nem csak egyszer olvastam el. Ez a könyv határozta meg talán igazán, hogy nagyon komolyan elkezdtem érdeklődni a török-magyar háború története után. Bán Mór könyve tulajdonképpen ennek a történelmi kornak az egészét felöleli a kezdetektől – mondta el elöljáróban Kollár László.

Őszintén vallott arról is, hogy amikor először hallott Bán Mór történelmi könyveiről, nem merült mélyebben a kutatásba, hanem a sorsfordító pillanat egy balatoni nyaralásán következett be, amikor a rossz idő miatt egy bevásárló központba kényszerültek a családdal. Itt véletlenül akadt a kezébe Bán Mór Hunyadiak című regénytörténetének 3. kötete, melyet azonnal megvásárolt. A nyaralás fennmaradó részében pedig le sem tudta tenni a könyvet és természetesen mindez arra vezetett, hogy a regénysorozat összes többi kötetét is el kellett olvasnia.

- Rá kellett csodálkoznom, hogy bizony van kortársaink között is olyan, aki legalább annyira jól tud írni mint Gárdonyi Géza és nem kell visszanyúlni a múltba azért, hogy magyar hősökről, magyar történelmi korszakokról tanulhassunk – tette hozzá Kollár László.

A bevezető gondolatokat követően maga az író vallott a könyvsorozat keletkezésének körülményeiről, rávilágítva a történelmi háttérre, élesen előtérbe helyezve a lassanként homályba vesző történelmi szálakat.

A találkozó végén pedig személyes kérdéseket is intézhettek az íróhoz a megjelentek, illetve dedikáltathatták könyveiket.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 13. 15:57, kedd | Helyi

Nagy léptékben fejlődik a 2. számú választókörzet is

Bense Zoltán a 2. sz. választókörzet önkormányzati képviselője Lakossági Fórumon számolt be az elért eredményekről és az elkövetkező idő terveiről november 12-én a József Attila Általános Iskolában.

2018. November 13. 12:49, kedd | Helyi

Már Kecskeméten is gyógyítanak a bohócdoktorok

A Karitáció Alapítvány bohócdoktorai látogattak el hétfő délelőtt a Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályára

2018. November 13. 08:56, kedd | Helyi

Nem tartotta be a követési távolságot a tehergépkocsi

Az 5-ös számú főúton Kiskunfélegyháza felől Kecskemét irányába közlekedett 2018. november 12-én 15 óra körül egy petőfiszállási férfi egy Fiat Ducato típusú tehergépkocsival.

2018. November 12. 19:07, hétfő | Helyi

Betűbölcsi a könyvtárban

2018. november 13-án, kedden, 10 óráról a Betűbölcsi vendége Csizmadia Anita mentőtiszt, aki csecsemő-, kisgyermek újraélesztés, elsősegélynyújtás témakörben tart gyakorlati bemutatót.