Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Augusztus 19. 08:21, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

A Móra szobor alkotójának keze munkáiból nyílt kiállítás

A Móra szobor alkotójának keze munkáiból nyílt kiállítás

Markolt György szobrászművész köztéri munkáiból és kisplasztikáiból is láthatunk ízelítőt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár augusztus 17-én megnyitott kiállításán.

Városunk Móra-szobrának alkotója Markolt György szobrászművész, Jászszentlászló díszpolgára 1951-ben született Kiskunfélegyházán született. A mesterség fortélyait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán sajátította el Somogyi József tanítványaként. 1976 óta a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász tanszékének kőfaragó műhelyét vezeti, jelenleg adjunktusi beosztásban. Az utóbbi években főleg nagyobb munkákon dolgozik, többnyire feleségével, Gémes Katalinnal együtt. Többek között egyházi megrendelésekkel, liturgikus terek megtervezésével, kialakításával foglalkozik. Műveinek anyaga elsősorban kő, másodsorban fa és bronz.

„Alkotásai jól tükrözik, hogy a művész keze és szelleme egybeforrt az általa kezelt anyagokkal és ezáltal csodálatos műalkotások láttak napvilágot” – mondta Csányi József polgármester a kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

A polgármester gondolatait követően a művész fia Markolt Sebestyén képzőművész beszélt a tárlaton látható alkotásokról és rávilágított arra is, hogy miért kapta a kiállítás a „Relikvia” címet.
„Van valami a tárgyakban, ami képessé teszi őket arra, hogy meghaladják az átlagos funkciószerű mivoltukat. Ezen elindulva érdemes elgondolkodni azon, hogy mitől értékelődik fel valami. A relikvia ugyanis egy olyan tárgy, mely valaki szemében kinccsé válik valami miatt. Felértékelődik egy személy, avagy egy közösség számára.

A tárlaton kétféle műalkotás látható. Életének komoly szakaszában köztéri szobrászattal foglalkozott, amelynek vannak kötött fogásai, illetve a megrendelő igényei a meghatározóak. Ezek láthatók a könyvtár nagytermében, míg a kamarateremben látható kisplasztikái tökéletesen tükrözik a művész gondolatait és érzelmeit” – magyarázta Markolt Sebestyén, majd elmesélte a tárlat nyitányaként az ajtóban elhelyezett alkotás történetét is, mely egy vaskerítést teljesen benőtt fa. Nem is akárhol nőtt ez a fa, hiszen a Szovjet Nagykövetség kerítésén hatolt át olyannyira, hogy szinte magába olvasztotta az egészet. A kivételes, magával ragadó látvány már önmagában is arra ösztönzi a látogatót, hogy megtekintse a tárlaton megjelenő többi alkotást is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.