Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 01. 08:39, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

A molylepkék városunkban is tarolnak

A molylepkék városunkban is tarolnak

Óriási pusztítást végeztek városunkban a molylepkék és egyéb kártevők.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) elleni védekezés lehetőségei.

A selyemfényű puszpángmoly egy háromnemzedékes, hernyó alakban, az összeszőtt csúcsi levelek között telelő faj. Az áttelelő hernyók, az eddigi magyarországi tapasztalatok szerint, március vége és április közepe között aktivizálódnak (amikor a hőmérséklet eléri a 9-10 ⁰C-ot). Az 1. nemzedék június elején, a 2. július végén-augusztus elején, míg a 3. szeptember 2. felében repül. Ettől évjáratonként kisebb nagyobb eltérések lehetnek különösen a 2., 3. nemzedék tekintetében. A Magyarországon ültetett puszpáng fajok és fajták között a károsítás tekintetében említésre méltó különbség nincs.

Védekezés metszéssel

Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhető meg.

Ezeket kell levágni, majd valamilyen módon elpusztítani (elégetés, szemétbe dobás).

Nagyobb mértékű rágások után is érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, hogy regenerálódását elősegítsük (nagyon jó a megújuló képessége).

Védekezés növényvédő szerekkel

A hernyók elleni védekezésre kell törekedni (akkor nincs rágáskár)! A legfiatalabb hernyókat is meg lehet találni, csak oda kell figyelni, keresni kell a kettesével-hármasával összeszőtt leveleket!

Növényvédő szerek közül hernyók ellen kitinszitézis gátlók, piretroidok és a Bacillus thuringiensis készítmények alkalmazhatók.

A hatékony felszívódó szerek (ilyen szer pl: Mospilan 20 SG vagy az Actara 25

WG) az összeszőtt levelek védelmében rágó molyt is el tudja pusztítani, tehát a legfiatalabb alaktól a legidősebbig mindent, ami eszik a puszpángból, ráadásul tartamhatása van.

A kitinszintézis gátlók ennél a károsítónál csak nagyon korlátozott időszakban fejtenek ki megfelelő védelmet (peterakás idején esetleg). Idősebb hernyók ellen közismerten hatástalanok! A puszpáng-molynál a fiatal hernyót, mivel levelek védelmében hámozgat, nem éri el. Tojások és lepkék elleni együttes védekezésre esetleg szóba jöhetnek (tojásrakás idején, amikor még a lepkék is repülnek) kitinszintézis gátló (pl: Dimilin 25 WP), piretroiddal kombinálva (pl:

Decis Mega 50 EW).

A Bacillus thuringiensis készítmények (pl: Dipel ES) megint csak nagyon korlátozott időszakban fejtik ki hatásukat (fiatal hernyók ellen, amik védetten élnek, el sem éri őket a szer, mivel kontakt) és kijuttatva is nagyon rövid ideig őrzik meg hatékonyságukat (a zömük UV fényre bomlik).

A permetléhez ajánlott nedvesítőszert adni (jók a házi szerek is). Törekedni kell a teljes lombozat befedésére, a szövedékek között is, tehát a permetezőkészüléket minél nagyobb nyomáson kell üzemeltetni.

Tarrágás, bonitálás

A bokrokat csak a legvégső esetben kell kivágni! Problémamentes kert nincs és igazából növény se. Tarrágása esetén kell visszavágni a bokrot vagy bokrokat. Nem kell tőre metszeni, de a száraz részeket el kell távolítani, és ha nem zavaró, még ez alá is lehetne menni. A bokrot, amennyire lehet, ki kell tisztítani. A vegetációs időszakban megfelelő vízellátás mellett már 10-14 nap múlva lehet látni, hogy a bokrok elkezdenek hajtani, ha 6 héten belül nem hajtanak ki, akkor el lehet gondolkodni a kivágáson. A téli időszakban hosszabb időt kell adni a növényeknek itt a határ a tavasz. Ha ekkor nem hajtanak ki, akkor jobb kivenni őket.

A növényeket alaposan át kell vizsgálni. Az ágakat szét kell hajtani és a levelek fonákát is meg kell nézni. A hernyók alkonyati óráktól aktívabbak, inkább éjjel esznek (tömeges jelenlét és zavarás esetén nappal is), ekkor könnyebb őket észrevenni. A bábokat kb. a haj-tás felső egyharmadánál, sokszor a leveles és levéltelen rész határán lehet megtalálni. Fertőzött helyeken a nappali órákban jó néhány imágó a bokrokban bújik meg, a bokrok megmozgatásával fel lehet őket zavarni.

Védekezési javaslat:

Alkalmazott készítmények:

- MOSPILAN 20 SG rovarölő szer

- DECIS MEGA 50 EW rovarölő szer

Tervszerű, megelőzési javaslat:

Évente 8-10 alkalommal történő folyamatos (tavasztól-őszig tartó) védekezés.

Leel-Őssy Gábor (agrár-szakmérnök)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.