Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 24. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A Mária-kertbe lépve átölel bennünket a múlt, a jelen és a jövő

A Mária-kertbe lépve átölel bennünket a múlt, a jelen és a jövő

A Sarlós Boldogasszony Templom plébániaudvarán kialakított Mária-kertet szeptember 23-án szentelték fel.

A jeles ünnepen a Pesti Jézus Szíve Templom Musica Sacra kórusa adott elő hangversenyt Rónaszéki Tamás – Rónaszéki Gábor plébános testvérének - vezényletével. A muzikális élményt a plébános unokahúga Rónaszéki Anna is színesítette páratlanul szép zongorajátékával.

A kórus által előadott zenés dalcsokor méltóképpen felvezette az azt követő szentmisét, melynek részeként a plébános felszentelte a Mária-kertet.

A Mária-kert minden egyes darabja azt hirdeti, hogy az őseink is Krisztushoz járultak, vele akartak találkozni, őt keresték. Mária pedig odavisz hozzá bennünket. A régi kopott, mohás áldoztatórács darabon a ragyogó új szobor van, mert Mária alakja mindig felragyog számunkra. Ő nem kopik meg, Ő nem válik régivé vagy avulttá, Ő mindig olyan példa számunkra, amelyet követhetünk. Sokan kerestek oltalmat, segítséget, támogatást Mária palástja alatt. Sokan kérték, legyen közbenjárójuk és szószólójuk és ezért azok a hálatáblák, melyeket az elmúlt évtizedekből hagytak ránk azok a hívek, akik nem csalódtak Mária gondviselő szeretetében, irgalmas közbenjárásában, mind idekerültek a kis udvarba. A kapu több mint 200 éves, hiszen a kerítés középső eleme még a régi (1815-ben épült) plébánia épület egyik ablakának a rácsa. Így köt össze bennünket a beléptető kapu a múlttal, azokkal az emberekkel, akik itt éltek Kiskunfélegyházán és itt mutatták meg az Isten iránti szeretetüket – mondta Rónaszéki Gábor plébános, mielőtt felszentelte a kertet.

Az áldoztatórácson helyet foglaló Mária-szobrot Bozóki István készítette és ajánlotta fel az Ótemplomnak, melyért köszönetét fejezte ki a plébános, valamint hálával említette Horváth Zoltán és Kiss Zoltán nevét, akik a plébánia udvar rendezésében és rendrakásában óriási szerepet vállaltak. Kiemelte még Ifj. Rónaszéki Ágoston nevét, aki a sziklakertet, valamint Csizovszki László jánoshalmi mester nevét, aki a Mária-kertet körülvevő kovácsoltvas kerítést készítette el az egykori plébánia ablakának rácsából.

A kerítés kapuját igaz a felszenteléskor még zárva találták az érdeklődők, de ennek oka pusztán csak annyi volt, hogy az apró futónövényeket - melyeket a napokban ültettek el a sziklakert körül – még kímélni kell. A későbbiek folyamán azonban bárki beléphet a Mária-kertbe, hogy imájával, szeretetével gazdagítsa azoknak a háláját, akiknek a hálatáblái függnek a falakon, vagy épp odatehesse a gondjait, bajait, nehézségeit Mária elé, így kérve Őt a közbenjárásért.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.