Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Szeptember 23. 12:38, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A mai napig kerékpározik 95 évesen

A mai napig kerékpározik 95 évesen

Igaz már csak szobakerékpáron, de gyakran nyeregbe pattan a 95. születésnapját ünneplő Szamosi Ferencné Mária néni.

Elmondása szerint 85 évesen azért hagyta abba a kerékpározást, mert gyerekei eladták a bringát, nehogy valami baj érje édesanyjukat. Helyette lett a szobabicikli, amit noha nagyon unalmasnak talál, de cserébe biztonságos. S ha bekapcsolja mellette a TV-t is, akkor egész jól szórakozik. Mint mondta, az egészséges, sportos életvitelének és hithűségének köszönheti a hosszú és tartalmas életét.
Mária néni korát meghazudtoló könnyedséggel libbent vendégei elé és széles mosollyal fogadta az Őt megköszönteni érkező polgármestert Csányi Józsefet, Balla László alpolgármestert és a körzet önkormányzati képviselőjét Bense Zoltánt, akik egy csokor virág mellé még átadták a miniszterelnökünk által aláírt emléklapot is. Mária néni természetesen koccintott is vendégeivel, és nem is akármivel, mint jóféle házi pálinkával. S miután elfújta születésnapi tortáján a gyertyákat, mesélni kezdett.

Mária néni iparos család gyermekeként 1921. szeptember 30-án Kiskunfélegyházán született és iskolába is ide járt. Az akkori Constantinum Intézményében az apácák növendékeként fejezte be tanulmányait. 1942-ben ment férjhez, majd 1944-ben megszületett Bandi fiuk. Közben azonban kitört a háború és a katonatiszt feleségeket és gyermekeiket az orosz csapatok és a front elől lovas kocsi karavánokon menekítették nyugat felé. Az egy éven át tartó viszontagságos nyugat-dunántúli bolyongás után térhetett csak haza az akkor már egy éves kisfiával, Bandikával. Időközben férje is előkerült a frontról és megválasztották Kiskunfélegyháza katonai parancsnokának. Ezt követően, mivel Mária néni férje eredetileg pedagógus volt, kikerültek egy Félegyháza környéki tanyasi kisiskolába, ahol 1946-ban megszületett második fiuk, Gyuri.

Később a városba kerülve Mária néni férje a Szabadság-téri Általános Iskola igazgatója lett. Innen áthelyezték a József Attila Általános Iskolába, ahol 25 évig volt igazgató. 1982-ben halt meg.

Mária néni a Petőfi Sándor Gimnázium gazdasági ügyintézője volt hosszú éveken keresztül. Eközben mindkét fia diplomát szerezett. Gyuri építészmérnök, Bandi tanár lett.

Később átkerülve a Móra Ferenc Gimnáziumba szintén gazdasági ügyintézőként folytatta munkáját Mária néni. S végül innen ment 1977-ben nyugdíjba.

A testileg-szellemileg friss szépkorúnak a vendégek fogadásakor fia Szamosi Endre képviselő segédkezett, de rajta kívül, szerető gondoskodással veszi körbe az egész család, köztük Gyuri fia, öt unokája és négy dédunokája is. Számára az a legnagyobb ajándék az életben a család mellett, hogy nem szorul rá senkire, önállóan el tudja látni magát. Nem is kíván mást születésnapja alkalmából, csak azt, hogy ez így is maradjon.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.