Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 19. 16:05, hétfő | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

A magyar sorozatgyilkosok is ölhetnek kedvtelésből

A magyar sorozatgyilkosok is ölhetnek kedvtelésből

Cselédlányok házassági ajánlatra...

Nincs olyan, hogy „tipikusan magyar sorozatgyilkos”. Ezt állítja Faragó Ottó író, újságíró, aki a napokban megjelent könyvében az elmúlt száz esztendő legnagyobb port kavart sorozatgyilkosságait gyűjtötte össze Magyar sorozatgyilkosok címmel.

Részben az adott kort, annak légkörét is bemutató sajtóhíradások, részben korabeli rendőrségi dokumentumok felhasználásával negyven brutális sorozatgyilkos ámokfutását szedte csokorba – az 1900-as évek elején dokumentáltan hét, de egyes források szerint 24 házassági hirdetéssel Budapestre csalt vidéki cselédlányt kevéske megtakarított pénzéért meggyilkoló Kiss Bélától az idén áprilisban a Fejér megyei Kulcson történt családirtás még el nem ítélt elkövetőjéig.
Magyarországon évente-kétévente lepleződik le egy sorozatgyilkos, szemben az Egyesült Államokkal, ahol évente 200-300 ilyen bűncselekmény-sorozatot dokumentálnak. Talán épp ezért, az esetek – szerencsére – kis száma miatt, még a szakemberek is keveset tudnak a hazai sorozatgyilkosok lélektanáról, motivációjáról. Faragó ezért egyfajta hiánypótló bibliográfiának, rendőrségi példatárnak is szánta művét, ám a hivatalosságoktól a megírásához nem kapta meg a remélt segítséget.
A könyv szerzőjének emlékezetében Balog Lajosnak, a százhalombattai rémnek a története maradt meg leginkább. Balog a kilencvenes években négy lányt gyilkolt meg brutális kegyetlenséggel, amiért 25 évre ítélték. A gyilkos legelső kihallgatásán Faragó is részt vett. Azért tartja a legmegdöbbentőbb és legkegyetlenebb gyilkosnak, mert kedvtelésből gyilkolt. - Olyan öntörvényű ember volt, aki még nem is volt buta, és egyszerűen megölt négy lányt, mert ezt így látta jónak – jegyezte meg a szerző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.