Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 08. 16:15, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

A magyar konyhaművészet páratlan

A magyar konyhaművészet páratlan

Még maga Bede Róbert mesterszakács is így nyilatkozott a magyar konyha ízvilágáról tartott előadásában szeptember 7-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A XIX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál alkalmából meghívott előadót és a megjelent érdeklődőket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte, majd átadta a szót a mesterszakácsnak, aki az est folyamán Európa és a környező országok konyhaművészetét hasonlította össze a magyar konyhaművészettel.

Mint ahogy azt előadásában kiemelte, a magyar konyhaművészet a Kárpát-medencében található legkifinomultabb gasztronómia. Mindezt a különböző fűszerek és ízek bemutatásával is alátámasztotta. De mesélt olyan alapanyagokról is, amelyek mára már sajnos kimentek a köztudatból. Szerencsére vannak azért olyan reformkonyhák, amelyek újra előveszik és úgymond „feldobják” újdonságként ezeket az anyagokat, holott nem újdonságok. Vegyük például a hajdinát, a kölest vagy az árpát, de nézhetjük a zabot is, melyet jó néhányszáz évvel ezelőtt is fogyasztották. A tönkölybúza is ilyen gabonaféle, mely korunkban reneszánszát éli megint, holott bizonyítottan 600-700 évvel ezelőtt is fogyasztották.

A főzési technikák tekintetében is vannak szép hagyományaink. Az a napjainkban divatos szó, hogy konfitálunk (például egy libacombot), meglehetősen újhullámos kifejezésnek hat, holott egy ősrégi eljárásról van szó. Nagyanyáink, ükanyáink anno kitapasztalták, hogy a sparhelt szélére odateszik a zsírt és beleteszik a húst, az bizony 6 óra alatt fog gyakorlatilag megfőni lassan a zsiradékban. S ha félretesszük és megdermed, akkor ez a zsiradék tartósítani fogja a húst. Ez akkoriban azért volt óriási találmány, mert nem létezett még hűtőszekrény, amiben napokra el lehetett volna tárolni az elkészített húsfélét. Ezzel az eljárással azonban tökéletes tartósítást tudtak elérni.

A fentieken túlmenően még a Kárpát-medencében található állatokról is beszélt a mesterszakács. Kitért arra is, hogy miből mit érdemes elkészíteni és mivel nem érdemes vesződni, mert úgysem lesz olyan finom, mint amilyenre mi szeretnénk. Minden húsfélének megvan a maga sajátossága és az is, hogy milyen ételek a legízletesebbek belőle.

Annyi bizonyos, hogy az előadást végighallgatók sok olyan új információhoz jutottak, melyeket könyvekből vagy interneten nem lehet megtanulni. Ezt csak egy olyan tapasztalt mesterszakács tudja megosztani közönségével, mint Bede Róbert.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.