Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2017. December 19. 10:15, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

A lakosság véleményére alapozta jövő évi költségvetési javaslatait Horváth Tamás

A lakosság véleményére alapozta jövő évi költségvetési javaslatait Horváth Tamás

Az MSZP helyi pártelnöke Horváth Tamás decembere 11-én lakossági fórumon kérte ki a hétköznapi emberek véleményét arról, hogy miben látnák a város fejlődésének lehetőségeit.

A fórumot megelőzően a városlakók már több korábbi személyes találkozáson, valamint az e célt szolgáló internetes oldalak segítségével is megfogalmazták jövő évi elképzeléseiket és elvárásaikat. Az összegyűlt javaslatokat Horváth Tamás, az MSZP helyi pártelnöke, önkormányzati képviselő és Eszik Bence elnökségi tag december 15-én tartott sajtótájékoztatón ismertette.

- A városunkban működő vállalkozások révén évről-évre egyre több iparűzési adóbevétele van városvezetésünknek, amely jó alapot adhat arra, hogy a források elosztásakor prioritást élvezzenek a Kiskunfélegyháza népességmegtartó képességének javítását, valamint az egészségügyi és szociális rendszer korszerűsítését célzó törekvések – mondta el a javaslatok összegzéseként Horváth Tamás.

Ezt követően néhány szóban kifejtette a költségvetési elképzeléseit, melynek első pontjaként a bérlakás állomány bővítését és a jelenlegiek korszerűsítését említette. Mint ahogy azt a szocialista vezető elmondta, napjainkban ha valaki elveszíti lakását, otthonát, más megoldás nincs számára mint a hajléktalan szálló vagy a lakásbérlés. Az elszabaduló ingatlanárak és a bérlakások égbe szökő díjai azonban jelentős problémát jelentenek a helyben élő kisjövedelmű családok számára. Ennek megoldására azt a javaslatot fogalmazta meg Horváth Tamás, hogy a város biztosítson évente 144 millió forintot bérlakások vásárlására, illetve a meglévőek komfortfokozatának emelésére, amelyeket utána szociális rászorultság alapján vehetnék igénybe a családok.

Mint azt már korábban is megtette, idén is benyújtja a szocialista képviselő arra irányuló javaslatát, hogy a város biztosítson iparűzési adó mentességet azoknak a vállalkozásoknak, amelyek adóalapja nem éri el a 2,5 millió forintot. Ehhez kapcsolódóan a képviselő javaslatot tesz még arra is, hogy ez az adómentesség terjedjen ki a Félegyházán háziorvosi tevékenységet végző vállalkozásokra is, amelyek adóalapja nem éri el az 5,5 millió forintot. Ezáltal több lehetőség nyílik a kezdő és kisvállalkozásoknak arra, hogy az így keletkezett plusz bevételeiket fejlesztésre fordíthassák.

A szociális támogatások tekintetében a képviselő elmondta, hogy a rászorulóknak további segítségre van szükségük a város részéről. A települési támogatás (tűzifa-, lakásfenntartási támogatás egyéb szociális juttatás) nem csak gesztus értékű, mert nagyon sok olyan család él városunkban, akiknek ez az összeg a létfenntartásukhoz elengedhetetlen. Ezeket a támogatásokat szeretné a képviselő kibővíteni olyan formán, hogy javaslatot tesz a múlt évi 40 millió Forintos keretösszeg 10%-kal való megemelésére. Különösképpen két területet céloznának meg – tűzifa támogatás és lakásfenntartási támogatás – a megemelt keretösszeggel.

Beruházások tekintetében az utak aszfaltozására, kerékpárutak építésére, fogyatékosok nappali otthonának további fejlesztésére, ingyenes WIFI rendszer kiépítésére, parkfejlesztésekre, közvilágítás fejlesztésére, térfigyelő kamerarendszer elhelyezésére és az esővíz elvezetésének megoldására tesz javaslatot a képviselő.

A tapasztalatok összegzéseként utolsó pontban a támogatások kérdésében a következő javaslatot fogja a képviselőtestület elé tárni:
A városi kórháznak további, fokozott támogatás szükséges az ott dolgozók anyagi megbecsüléséhez, valamint a szakrendelési várólisták csökkentéséhez. Ennek megvalósítására a képviselő javasolni fogja, hogy a kórház által igényelt 17 millió forintot 52 millió forintra emeljék meg. Továbbá az ösztöndíjrendszerre, a polgárőr egyesületnek is nagyobb összeget fog javasolni a szocialista képviselő, mint az elmúlt évben volt.

Javaslatainak bemutatását az évek óta fennálló kardinális problémával zárta a képviselő, mellyel a megyei kórházba való eljutás megkönnyítését orvosolná. Véleménye szerint az egyik tömegközlekedési vállalattal együttműködve reggeli és délutáni járatokat kellene indítani közvetlenül a kórházhoz. Valamint ezt a javaslatát még azzal is kiegészíti, hogy szükség van a város peremkerületeiből menetrend szerinti kisbuszos járatok indítására, hogy az idősek és a mozgásukban korlátozottak is zökkenőmentesen juthassanak egészségügyi ellátáshoz.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok