Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Június 25. 08:00, hétfő | Helyi
Forrás: BAON

A kutyák és gazdáik jelesre vizsgáztak

A kutyák és gazdáik jelesre vizsgáztak

Jelesre vizsgáztak a Kiskunfélegyházi Kutyaiskola kutyái és gazdáik.

A betanított ebek néhány perc alatt megtalálták a földrengés miatt leomlott épületben rekedt személyeket. A kutyák és gazdáik a Móra Mentőcsapat tagjaiként minő­sítővizsgán vettek részt a napokban. A sikeres vizsga után nemcsak megrendezett katasztrófákban, hanem élesben is bármikor bevethetőek lesznek – tudta meg a BAON.HU munkatársa Budai Tamás trénertől.

A Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesületének vezetője azt is elmondta, 2013-ban alakult meg a Móra Mentőcsapat a kiskunfélegyházi járásban. Tagjainak háromévente kell minősítővizsgán részt venniük, a soron következőt a napokban tartották Kiskunfélegyházán a volt laktanya területén. A megrendezett földrengés utáni katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk a mentőcsapat önkénteseinek – részletezte Budai Tamás.

Azt is megtudta az internetes hírportál riportere, hogy a Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete öt kutyával vett részt a mentésben. Papp Viktória Perke nevű kutyusával, Csányi Erika Chilivel, Udvardi Tiborné Borókával, Farkas Zsófia Silfóval és Terjék Gyula Hatchiko névre keresztelt terrierjével együtt vizsgázott. Földrengésben leomlott épületben öt eltűnt személyt kellett a kutyáknak megkeresniük. A sérülteket és egy „holttestet” gyors kutatás után néhány perc alatt megtalálták.

– A kutyák kiképzése nem könnyű feladat, sok mindentől függ az eredmény. Nem minden kutya alkalmas erre. Fontos, hogy milyen adottságai vannak az állatnak. A kutyának nagyon jó mozgás­koordinációval kell rendelkeznie. Fontos, hogy együttműködési hajlandóságot mutasson, figyeljen a gazdájára, és hogy tudjon önállóan is dolgozni, jó keresőkedvű és kitartó legyen – részletezte a tréner.

Elsősorban juhászkutyákat alkalmaznak erre a feladatra, de a kisebb keverék kutyák is kiválóan alkalmasak a kutatásra.

– A másik nagyon fontos dolog, hogy megtanítsuk a kutyákat arra, hogy ugatással jelezzék, ha megtalálták a keresett embert. Még egy jó adottságú kutyát is több évig tanítunk, és ennek a folyamatnak soha nincs vége, folyamatosan képezni kell az állatot a romkutatásra, a terepfürkészésre és a nyomkövetésre – hangsúlyozta Budai Tamás, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy bárkiből lehet önkéntes mentő, szívesen fogadják az új kutyásokat a kutyaiskolában.

Veszélyhelyzetekben bevethetők
A Móra Mentőcsapat olyan önkénteseket fog össze, akik a katasztrófavédelem irányítása mellett különböző veszélyhelyzetekben bevethetők, így a mentőkutyások is. Az önkéntesek szakmai felkészítésen, illetve minősítőgyakorlaton esnek át, mert hazánkban jelenleg a kárterületre csak azok a mentőcsapatok mehetnek be, akik az ehhez szükséges minősítést megkapták. Ugyanakkor mindenkit szívesen látnak a csapatban, de nem árt, ha van a jelentkezőnek láncfűrésze, szivattyúja és bánni is tud vele. Aki jelentkezni szeretne, az megteheti a járási hivatalban, a tűzoltóságon, vagy a megyei katasztrófa­védeleménél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

Alkalmazásra kerülő permetezőszer: Cuproxat FW

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).