Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2019. Február 25. 19:40, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

A kommunista diktatúra áldozatainak emléke örök

A kommunista diktatúra áldozatainak emléke örök

Városunk február 22-én a vasútállomás előtti Návay-emlékműnél tartott ünnepségen tisztelgett a kommunista diktatúra áldozatainak emléke előtt.

– Mintegy húsz éve annak, hogy február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Azokra a honfitársainkra, akiket a kommunista rendszer koholt vádak alapján a halálba küldött, akik kényszermunka táborokban vagy kegyetlen kivégzés által vesztették életüket, akiket a rezsim testileg és lelkileg meghurcolt és megnyomorított. Akiknek sikerült életben maradniuk, még ma is itt élhetnek közöttünk, emlékeikben őrzik a borzalmakat és szörnyűségeket, emlékeztetnek bennünket arra, hogy igenis megtörtént a megtörténhetetlen, amikor a zsarnokság, a diktatúra győzött az igazság és szabadság felett – mondta köszöntőjében Balla László alpolgármester.

Az alpolgármester beszédét követően Tasi Judit a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatónője osztotta meg gondolatait a megjelentekkel:

– Azért állunk itt a Návay-emlékmű előtt, hogy a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegjünk. 30 évvel vagyunk túl a rendszerváltáson, gyorsan távolodunk el ettől a kortól. A mai Magyarország lakosainak fele még meg sem született, vagy gyermek volt a rendszerváltás előtt. Fontos, hogy képesek legyünk higgadtan és felelősen nézni a korszak hibáira, felelőtlen döntéseire, súlyos tévedéseire és embertelen bűneire is. Csak így kerülhetjük el azt, hogy mértéktartás helyett a „kádári cukorvilágra”, vagy éppen csak a kínra, a táborra, a félelemre emlékezzünk. Egyik sem helyes. A részrehajlás tévedéshez, a tévedés szembenálláshoz, a szembenállás gyűlölethez vezet. A történelem legnagyobb tragédiája, hogy újra és újra elkövetjük ezeket a hibákat, bűnöket. Ez a megemlékezés erősítse meg bennünk azt a gondolatot, hogy soha nem követjük el újra azt az ostobaságot, amit kommunizmusnak hívnak.

Az ünnepi beszédeket követően a megemlékezésen résztvevők elhelyezték tiszteletük koszorúit és mécseseit az emlékmű lábánál.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.